Finale 2024

Vanavond is het zo ver! De grote finale van het Eurovisie Songfestival 2024 gaat plaatsvinden in Malmö. Het is een van de meest roerige festivals in jaren en de situatie rondom Joost van de afgelopen 24 uur hebben voor een hoop opschudding gezorgd. Op moment van schrijven weten we dat hij de jury-show over moest slaan, maar is er nog geen uitsluitsel over zijn deelname aan de live show van zaterdag. Mocht hij niet mee mogen doen, dan is dat hoe dan ook een gigantische teleurstelling van niet alleen hemzelf en het Nederlandse Songfestivalpubliek, maar ook voor veel buitenlandse fans die hem hartstocktelijk steunen. 

Hoe dan ook hebben we nog 25 andere landen in de arena vanavond, waarvan de meesten dat ook wel verdiend hebben. De grote favorieten mogen aan het einde van de avond optreden en een tweestrijd tussen Kroatië en Zwitserland lijkt de klassieke televoter vs muziekjury strijd te gaan worden.

1 Zweden

Marcus & Martinus - Unforgettable

Het gastland mag dit jaar de finale openen. Zoals ieder jaar spuugt de Zweedse Eurovisiefabriek weer een gelikte productie uit, die vanaf de nationale finale al staat als een huis. De tweeling Marcus en Martinus gaat niets doen wat je nog nooit gezien of gehoord hebt. Sterker nog, Unforgettable is het exacte gecombineerde gemiddelde van alle Zweede Songfestivalacts van de voorbije tien jaar. Zelfs de staging lijkt op hergebruik van attributen die we de voorbije jaren al gezien hebben. En die bloesjes zijn natuurlijk gestolen van Adriaan, kennelijk wilde geen van beide broers Bassie spelen. Hoeft niet persé te winnen, gaat het ook niet doen, maar is prima entertainmaint.

Voorspelling: 11-16

2 Oekraïne

Alyona Alyona & Jerry Hall - 

Teresa & Maria

Moeder Theresa en de maagd Maria, niet het meest voor de hand liggende party-duo, maar vanavond worden ze bezongen door Alyona en Jerry. Helaas is Oekraïne nog altijd verwikkeld in de oorlogssituatie met Rusland. Dat blijft daarmee ook een thema in hun Songfestivalinzendingen. Dit meeslepende lied over hoop en barmhartigheid gaat veel stemmen binnenhalen bij de mensen thuis. Groots, intens en prachtige visuals, met een knipoog naar de Leeuwenkoning. Naar het einde toe wordt het lied wel een beetje repetitief, daar kan zelfs  de moeilijk te plaatsen rap-onderbreking weinig aan veranderen. Deze ongunstige startpositie zal aan het einde van de avond nog enkele plekjes schelen in de einduitslag.

Voorspelling: 4-8

3 Duitsland

ISAAK - Always On The Run

Het is aan ISAAK om weer eens een goede score neer te zetten. Of in ieder geval beter dan eennalaatste te worden. Want dat was de uitkomst voor Duitsland in zeven van de laatste acht edities. Op het eerste gehoor zou Always On The Run daarin moeten slagen, want het is best een lekker radiolied, vooral voor SkyRadio waar een dozijn uit dertien bestaat. Hoewel ISAAK dinsdag beter uit de verf kwam dan gedacht, blijft deze act toch erg statisch. Dat de hele schuur in de hens gaat is nog tot daar aan toe. Maar die tweedehands stoel waarin dit lied gestart wordt, ding mee naar de titel van minst nuttige Eurovisie-attribuut ooit. En dat terwijl er ooit iemand met een schoenlapperskist op het podium heeft gestaan. Alle emotie ten spijt, dit wordt rechterrijtje. 

Voorspelling: 16-22

4 Luxemburg

Tali - Fighter

Luxemburg keer dit jaar na 30 jaar terug op het Songfestival een heeft gelukkig de finale gehaald. Daarmee lijkt het grootste doel te zijn gerealiseerd, want veel meer zit er niet in. Fighter is geen baanbrekend lied en Tali evenmin de meest getalenteerde zangeres. Ontzettend middle of the road, met een dansje, een uithaal en wat vlammen en zelfs tweetalig. Er wordt netjes binnen de lijntjes gebkleurd, maar de lijntjes vormen niet persé een hele spannende plaat. Braaf en wel heel meisjesachtig, op de EO Jongerendag zou dit niet misstaan. 

Voorspelling: 19-24

5 Nederland

Joost Klein - Europapa

Onze Joost moet vanavond vroeg de bühne op met zijn kleine houseparty. Terug naar de nineties en al het goeds dat de Nederlandse muziekindustrie voortbracht. Vrolijk energiek, en op het einde ook emotioneel met de verwijzing naar zijn jeugd en vroeg overleden ouders. Gelukkig hebben we Teletekstpagina 888 nog. Want verder ziet het publiek toch vooral een blije idioot in een blauw pak en een AliExpress Pino achter een keyboard. Joost laat het zingen vooral aan het publeik over, en is zelf de dirigent van een fantastische dance en sing along. Op dit moment is het onduidelijk of hij zaterdag daadwerkelijk mee mag doen, wellicht dat de grootse en revolutionaire act waarover gesproken werd vooraf, op dit moment aan de gang is...

Voorspelling: 6-11

6 Israel

Eden Golan - Hurricane

De Israëlische inzending is een van de meest besproken acts van dit jaar, maar dat heeftt niets van doen met het lied zelf. De verdeeldheid over de deelname is, in het licht van het conflict met Palestina, groot, Rondom de delegatie deden meerdere incidenten zich voor en het boegeroep neemt met ieder optreden meer toe. Volgens een onhandige actie van de Italiaanse omroep zou bijna 40% van de televoters op Israel gestemd hebben donderdag, wat leidde tot een gigantische stap naar boven bij de bookmakers. Dat heeft helaas niet veel met de kwaliteit van het lied te maken.


Voorspelling: Top 4

7 Litouwen

Silvester Belt - Luktelk

De nachtclub-act van de avond. Zware baslijnen, felle stroboscopen en uitstekend, licht narcistisch, gebruik van de LED wand. Ondertussen wordt er lekker gedanst met moves die een mix lijken van laidback hakken en dronken aan het einde van de avond nog in je eentje in de kroeg staan. Uitstekend rood pak trouwens ook. Luktelk geeft zowel het gevoel van breekbaarheid als plezier, terwijl Silvester ermee stil staat bij de periode dat je als persoon weet dat je homoseksueel bent, maar er nog niet voor uit durft te komen. Zijn demonen dansen in ieder geval met hem mee. Lekker nummer, maar brengt te weinig bijzonders, uitstekende middenmootplaat.

Voorspelling: 9-14

8 Spanje

Nebulossa - Zorra

Zorra betekent in het Spaans zoveel als een wulpse vrouw, die zich makkelijk aan mannen aanbiedt. En dat terwijl mannen, in Spanje en daarbuiten, geroemd worden als ze veel vrouwen kunnen veroveren. Derhalve deze protestsong in synthesizerstijl, waarin de rollen eens omgedraaid zijn. De vrouw is de baas en haar dansers tooien zich in een outfit die vanochtend nog bij de Christine le Duc in de etalage hing. Zelfs voor Eurovisiestandaarden een uitdagend pak met een hoog blotebillen gehalte. Dat is dan ook vooral waar Spanje het van moet hebben, muzikaal is dit geheel een stuk minder uitdagend.

Voorspelling: 22-26

9 Estland

5miinust & Puuluup - (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi

De meest uit de hand gelopen accountantsborrel ooit. Dat is hoe de Estse act zich het beste laat samenvatten. De titel van dit lied laat zich vertalen als 'we hebben geen kennis van deze drugs', maar na dit experiment hebben we enigszins een idee. Je wordt er in ieder geval luid en bewegelijk van, kan slecht tegen felle lampen en voelt de diepe behoefte om op zolder te zoeken naar de zelfgemaakte houten strijkharpen van opa. Maak je op voor absolute luchtalarm chaos, waarvan je achterblijft  met een gevoel dat zich niet anders laat vertalen dan "what the f*ck just happened here?"

Voorspelling: 14-20

10 Ierland

Bambie Thug - 

Doomsday Blue

De afgelopen negen jaar wist Ierland zich slechts één keer te plaatsen voor de finale. Feest dus in de omstreken van Dublin. Het andere vaatje waaruit dit jaar wordt getapt is wel extreem anders en de begraafplaats waar deze act vandaan is gehaald zal nooit meer hetzelfde zijn.  Bambie Thug identificeert henzelf als non-binair én als heks en dat laatste zal je niet omheen kunnen. Doomsday Blue laat zich het best omschrijven als een dystopische nachtmerrie van een diep getroubleerde, schizofrene geest, opgesloten in een isoleercel. Artistiek een van stevigste acts, maar het is doodeng en een flinke bak teringherrie. Het is meer de cultstatus die Bambie Thug richting de top 10 helpt dan het lied, want dit is muzikaal voor niet de meest geschikte soort voor een knus en gezellig sociaal samenzijn.

Voorspelling: 7-11

11 Letland

Dons - Hollow

De grootste schok tijdens de halve finales was zonder twijfel de kwalificatie van Letland. In een veld vol show en vermaak, was Dons een oase van rust met zijn ingetogen lied over het spetterende thema 'leegte'. Hollow wordt goed gezongen, maar is toch vooral geschikt voor achter een reclame voor een  onbekend autobandenmerk op Eurosport. En wat de link is met die grote cirkel of Dons' half afgemaakte LARP-outfit, is een groot mysterie. Aan de andere kant is Letland de enige mannelijke ballad dit jaar en na de Ierse ellende zullen een heleboel kijkers opgelucht ademhalen dat de aarde niet vergaan is. Zeker goed voor een paar puntjes, maar toch een beetje het Telstar van vanavond.

Voorspelling: 19-25

12 Griekenland

Marina Satti - Zari

Brengt Griekenland hier een stiekeme ode aan de recent overleden Def Rhymz? Wie goed luistert hoort overduidelijk een verwijzing naar zijn poetisch uitmuntende tekst 'zak, zak, zak'. Er wordt ook veel geschud en gedanst in deze zomerse bijdrage die zo ontzettend Grieks is dat je je Tzatziki ermee op smaak zou kunnen brengen. Daarmee net zo etnisch trouw aan de muzikale afkomst als Joost en worstelt net zo goed met toegankelijkheid voor kijkers van wat verder weg of een andere generatie. Desalniettemin vermakelijk en gaan we zaterdag terugzien.

Voorspelling: 5-10

13 Verenigd Koninkrijk

Olly Alexander - Dizzy

Voor de Britten verloopt het Eurovisie Songfestival de laatste jaren, met een kleine uitzondering in 2022, vaak uiterst teleurstellend. Ze sturen een gemiddeld popliedje met een jonge artiest die al eens in de charts heeft gestaan, om vervolgens matig te zingen en op geen enkele manier op te vallen. De ingrediënten zijn dit jaar derhalve exact hetzelfde, met een kleine twist. Olly is een vooraanstaand activist voor LGBT-rechten en zal met zijn act daarin weinig schuwen. Het resultaat is dat we ons drie minuten lang in de douche van de mannenkleedkamer bevinden en iedereen is erg goed bevriend met elkaar. Olly's focus is dan ook meer gericht op de choreografie dan de zang, want die is op zijn best shaky te noemen.

Voorspelling: 17-23

14 Noorwegen

Gåte  - Ulveham

Ieder land zijn eigen sprookjes, maar hoe minder zonlicht hoe duisterder de verhalen. Het resultaat is dat zo'n kind dus 30 jaar later als een bezetene in de mist over meisjes met wolvenhuiden gaat zingen, een soort Ierland light. Sommige duivelsuitrdijvingen gaan er minder hectisch aan toe, hier wordt zelfs een peloton Haribo-beren somber van. Gåte is desalniettemin een rockband met stijl en een show die indruk maakt. Bovendien een van de weinigen in het genre dat de finale gehaald heeft. Meer dan een plekje in het middenveld zal het echter niet worden. 

Voorspelling: 8-13

15 Italië

Angelina Mango - La Noia

Mana mana, tutuuu tududu. Het is een verschrikkelijk barbaarse vergelijking en toch komt ie elke keer op wanneer Angelina de woorden La Noia zingt. Je verwacht dat ze steeds uit een andere hoek komt en dan weer wegsneakt voor de volgende verrassende uithaal. En dan is er ook nog dat rare, maar uiterst aanstekelijke accordeonnetje. Zonder gekheid, La Noia is een heerlijk lied, Angelina brengt het met Italiaans temperament en over de gehele aankleding is erg goed nagedacht. Gaat net niet winnen.

Voorspelling: 2-5

16 Servië

Teya Dora - Remonda

Iemand moet de traditionele Balkan-balled brengen en Servië heeft dit jaar het korte strootje getrokken. Het lijkt er niet op dat Teya daar zelf ontzettend gelukkig van is geworden. Ze oogt nogal verveeld en zelfs de donder en bliksem brengen weinig reuring in het geheel. Was dinsdag een van de grootste verrassingen toen het uit de enveloppen rolde als geplaatst land, want Remonda is net zo uniek als een Duitse euromunt en zo spraakmakend als de grijsheid van cement. Lekker moment om de reclamefolders nog even door te nemen op een koopje voor het tuinseizoen.

Voorspelling: 22-26

17 Finland

Windows95Man - No Rules

Van alle verrassingseieren die je in je leven zult tegenkomen, is dit zonder twijfel degene met de meest bizarre inhoud. Want nadat de rook is opgetrokken en het house piano'tje dit lied op gang heeft getrokken, openbaart Windows95Man zich. Een soort Valterri Bottas, maar dan zonder broek en de kunst is om zo lang mogelijk de illusie te weken dat ie geheel naakt is tussen de benen. Ondertussen is er nog een minstens zo rare tweede figuur die zonder enige vocale kwaliteiten het refrein voor zijn rekening neemt. No Rules is de ultieme kermisact van deze Songfestivaleditie, hier kan je geen emotionele spin aan meegeven. Maar wees eerlijk, dit maakt Songfestival ook Songfestival. Vrolijk, gek, energiek en een erg lekkere plaatsing tussen twee vrij ernstige acts. Eerder uitroeptekens dan Alt + Ctrl + Del.

Voorspelling: 14-20

18 Portugal

Iolanda - Grito

Portugal gaat, zoals zo vaak, op de melancholische toer. Je bent nu eenmaal het land van fado of je bent het niet. Zweverige klanken gaan samen met moderne dans, uitgevoerd door Iolanda en 4 bankrovers die ergens de briefing qua outift enigszins gemist lijken te hebben. Hun vrienden zouden hen er bij Opsporing Verozcht in ieder geval toch met gemak uitpikken. Maar zoals wel vaker geldt bij deze kunstvorm, vraag vooral niet naar de betekenis. Grito is een lied om aandachtig naar te luisteren, terwijl je voor je uit staart over de Atlantische Oceaan. En wellicht komt de gedachte in je op dat dat verhaal van Kapitein Ortega best eens waar zou kunnen zijn. Verrassend prettig in het gehoor.

Voorspelling: 11-16

19 Armenië

Ladaniva - Jako

Je weet niet hoe, maar je bent beland op een drukke markt in Jerevan. Het is er warm, chaotisch en om je heen krioelen de mensen door elkaar. Even voel je de neiging te checken of je telefoon nog wel in je zak zit. Maar dan hoor je vaag muziek aanzwellen en speelt Ladaniva met haar band vol traditionele muzikanten. Als in een Bollywood film danst het volk het plein vol. Meer etnische energie dan Jako ga je vanavond niet krijgen. Ook prachtig gebruik van alle visuele mogelijkheden op de vloer, in contrast met de bandleden die er lekker ouderwets bijstaan op hun blokkentoren. Het enige dat ontbreekt is een openstaande gitaarkoffer waar je een muntje in kan gooien. Een briefje vinden we ook goed, deze vrolijkheid mag beloond worden.

Voorspelling: 10-15

20 Cyprus

Silia Kapsis - Liar

In de cursus Eurovisie voor Beginners zou Liar uitstekend studiemateriaal vormen. Het volledige arsenaal aan Songfetsivalclichés wordt uit de kast getrokken, en alles wat van eerdere succesvolle acts gestolen kon worden is bij elkaar gejat. Het resultaat is een uptempo dance song met een rijmschema dat Andre Hazes nog had kunnen neerpennen, een zangeres die door haar dansers opgetild wordt, een dancebreak, modulatie en shirts die aan het einde op de vloer liggen. Energiek en ergens geruststellend dat de vaste fomule nog steeds werkt, maar het is toch een beetje als een broodje filet americain bij de Bakker Bart. Lekker, maar wel altijd hetzelfde.

Voorspelling: 18-24

21 Zwitserland

Nemo - The Code

The Code gaat over de zoektocht van Nemo naar henzelf. De realisatie dat de non-binaire identiteit verlossing bood, was voor hen het breken van de code des levens. Dit wordt bezongen in minstens drie verschillende stijlen, waar we heen en weer worden geslingerd tussen pop, rap en opera. Nemo doet zelf ook goed mee aan het heen en weer slingeren, zijn gadget is een grote zilveren tol, die dienst doet als gymnastiektoestel. Overigens een favoriet element van mij, de Bond-soundtrack elementen, ontbreken ook niet. Muzikaal een absolute traktatie, zeldzame kwaliteit op het Songfestival. Dit gaat het bij zowel televoters als muziekprofessionals erg goed doen en dingt mee naar de winst.

Voorspelling:  Top 3

22 Slovenië

Raiven - Veronika

De plaatsing van Slovenië voor deze finale was enigszins een verrassing. Niet omdat Raiven niet kan zingen, maar wel omdat Veronika een erg onsamenhangend lied (?) is dat bestaat uit 180 minuten klaagzang en geschreeuw. Moeilijk ook met al die danserd er omheem die doen alsog het allemaal een heel intellectuele bedoening is en jij als enige de diepere betekenis niet snapt. Voor het grootste deel van het publiek tamelijk moeilijk te volgen en bovenal weinig plezierig. Snel door. 

Voorspelling: 21-26

23 Kroatië

Baby Lasagna - 

Rim Tim Tagi Dim

Het is niet makkelijk als jongen van het platteland om je geboortestreek achter je te laten en naar de grote stad te vertrekken. Je moet nog je koe verkopen, je moeder gedag zeggen en miauw zeggen tegen de kat, in de hoop dat ie terug miauwt. Om de pijn te verzachten zullen we dansen en onverstaanbaar Engels zingen. Baby Lasagna maakt er een groot spektakel van met makkelijk te imiteren danspasjes en een dreigende beat. Lasershows met zwaaiende katten en driestige paarden ontbreken vanzelfsprekend niet, evenals de gemaskerde bandleden. Een potentiele winnaar die drie minuten lang vermaak levert.

Voorspelling: Top 3

24 Georgië

Nutsa Buzaladze - 

Firefighter

Net als Letland staat ook Georgië al zes jaar op rij buiten de finale. En zij hebben wél begrepen wat er nodig is. Nutsa heeft een dijk van een stem en is zo goed in staat om flink alarm te slaan. Bij een lied dat Firefighter heet, spreekt het voor zich dat het vuur je aan alle kanten om de oren schiet. Een heuse brandweersirene en dreigende beat zorgt voor extra beleving, evenals het subtiele etnische fluitje dat nooit mag ontbreken bij de landen van de Kaukasus. Blijft boeien tot het einde, door steeds weer een kleine variatie of modulatie erin te werpen. Eindigen met violen en dansers die hun gang mogen gaan. Die finale is binnen.

Voorspelling: 13-19

25 Frankrijk

Slimane - Mon Amour

Voor Frankrijk gaat Slimane dit jaar het podium op met de ultiem Franse ballad Mon Amour. Aan persoonlijke verbinding geen gebrek, de camera zit bijkans ongeveer in zijn neus. Gelukkig is er geen angst voor covid meer, want de speekseldruppels vliegen in het rond. Dat Slimane begint op zijn knieën is wel wat overdramatisch en doet af aan de kracht van de performance. Dat alles neemt niet weg dat dit een zeer indrukwekkende bijdrage is die zeker voor tranen gaat zorgen in de woonkamers. Vooral het aangepaste gedeelte, waarin alle muziek wordt weggedraaid en Slimane op flinke afstand van de microfoon zijn liefdesperikelen uitschreeuwt, gaat punten opleveren. 

Voorspelling: Top 5

26 Oostenrijk

Kaleen - We Will Rave

Wie dacht dat Europapa vanavond het enige lied is met 90s verwijzingen heeft het mis. Ook Oostenrijk laat ons terug verlangen naar de gloriedagen van 2Unlimited en Milk Inc. Je krijgt er meteen zin van om bij de botsautootjes te verzamelen met je vrienden, om daarna thuis TMF aan te zetten. Een knallende afsluiting voordat we naar de stemmen gaan, die dit jaar mogelijk meer beladen zijn dan ooit.

Voorspelling: 12-18