2e Halve Finale 2022

Op donderdag 12 mei vindt de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival van 2022 plaats. En om eerlijk te zijn valt een groot deel van de acts van vanavond in een wat grijzige middenmoot als je het bekijkt vanuit de gehele historie van het Eurovisie Songfestival. Toch gaan we genoeg kleurrijke figuren tegenkomen met voor ieder wat wils op muzikaal en visueel vlak. Er wordt goed gezongen, er wordt redelijk gezongen, er wordt matig gezongen en voor de echte liefhebbers wordt er soms zelfs gewoon ronduit slecht gezongen. Kortom, het wordt gewoon weer een ouderwetse Songfestivalavond.

Van zes landen (Finland, Servië, Australië, Estland, Polen en Zweden) mag op voorhand gesteld worden dat ze de finale wel zullen halen, terwijl zeker vier landen (Georgië, Montenegro, Ierland en Noord-Macedonië) volstrekt kansloos lijken. De andere acht landen strijden om de vier laatste plekken voor de finale van zaterdag.

1 Finland

The Rasmus - Jezebel

In 2003 had de Finse band The Rasmus een gigantische hit met In The Shadows en ook voor mij persoonlijk was dat toen een absoluut musicaal hoogtepunt. Inmiddels zijn we 19 jaar verder en is het vooral heel confronterend dat de hoogtijdagen van The Rasmus alweer 19 jaar geleden zijn. Een gevoel dat vergane glorie rockers altijd oproepen. Jezebel is een bak georganiseerde herrie in dezelfde stijl als In The Shadows, maar is verder onschadelijk en ligt best goed in het gehoor. Geen hoogvlieger, wel een lekker energieke start van de avond. Bovendien opkomst in een gele regenjas en meteen het eerste shirt dat sneuvelt, het Songfestival is begonnen.

Voorspelling: Haalt de finale

2 Israel

Michael Ben David - I.M.

Waar The Rasmus vooral heel erg over de ene top is, is Michael Ben vooral enorm over de andere top. Hij vindt het prettig ons te laten weten dat hij er is. Maar echt. En dan ook echt he. Nee, maar dan ook vooral enorm heel veel echt. Sterker nog, het is knap als je na drie minuten niet een enorme hekel aan deze man hebt gekregen.

Voorspelling: Haalt de finale niet

3 Servië

Konstrakta - In Corpore Sano

Waarom heeft Meghan Markle zulk mooi haar? Een levensvraag die de mensheid al decennia lang bezig houdt. Volgens Konstrakta komt het vanwege het hydrateren. Maar bovenal omdat in andere landen artiesten veel betere ziektekostenverzekeringen krijgen dan in Servië, waar ze vooral de schijn op moeten houden dat alles goed met ze gaat. In Corpore Sano is dus een ouderwetse protestsong met moderne beat. Zonder twijfel een van de meest excentrieke acts van de avond. Ook de meest hygiënische. Enigszins ongemakkelijk, maar uiteindelijk gewoon lekker meeklappen en zwaaien met je handdoekje. Wordt pas echt briljant na de 2e keer luisteren, dus hopelijk haalt het de finale.


Voorspelling: Haalt de finale

4 Azerbeidzjan

Nadir Rustemli - Fade To Black

We zijn aanbeland bij the middle of the road. Nadir zingt het allemaal heel mooi en netjes, en toch zijn er nauwelijks onderdelen die je aan het einde van de avond zult blijven herinneren aan dit lied. Waar Azerbeidzjan normaal altijd uitpakt met het uitspelen van de etnische kaart, is Fade To Black een Sky Radio lied dat het 13e item uit het dozijn vol maakt. Teleurstellend.

Voorspelling: Haalt de finale misschien

5 Georgië

Circus Mircus - Lock Me In

Vrolijkheid en kleurrijkheid de omvang van 100.000 Hariboberen. Dat is ongeveer waar je je op moet instellen wanneer Circus Mircus gaat aantreden. Voor sommigen is het misschien zelfs wat teveel energie en gekkigheid. Letterlijke kermisact met niet meteen de meest toegankelijke muzikale ondersteuning. Maar wat is het briljant allemaal! Het heeft wat weg van de Amerikaanse band OK GO, die doorgaans uitblinkt in uitdagende muziek en visueel uitdagende videoclips. Voor de liefhebber geweldig, maar een nummer één hit zullen ze nooit scoren. Georgië lijkt eenzelfde lot beschoren en slechts weinigen durven hun geld te zetten op een finalepalats voor Lock Me In. Wat een schande zou zijn, want dit is geen theater. Dit is overgave.

Voorspelling: Haalt de finale niet

6 Malta

Emma Muscat - I Am What I Am

Welkom op de galerij der open deuren, Emma komt ze allemaal intrappen in haar discobal-outfit. De titel zegt al genoeg, dit is het take me as I am liedje van de avond. Daar staat niet direct lijfstraf op, maar in vergelijking met deze songtekst is zelfs de itnro-tune van Sesamstraat een literair hoogstandje. En dan te bedenken dat dit al het vervangende lied is van Malta, nadat haar eerste keuze ook weinig mensen in Europa leek aan te spreken. Soms werken dit soort liedjes, omdat de artiest ook echt verbondenheid voelt met het thema, maar de videoclip van dit lied is toch enigzins hypocriet: te midden van een dikke vrouw, een oude vrouw, een transvrouw, een Chinese vrouw, een zwarte man en een homoseksuele man, staat prachtige blanke Emma te zingen hoe we allemaal geaccepteerd moeten worden voor wie we zijn. Plank. Mis.

Voorspelling: Haalt de finale niet

7 San Marino

Achille Lauro - Stripper

Welkom in een smerige, zweterige rockkelder in een obscure stad waarvan niemand meer weet hoe ie er terecht is gekomen. San Marino stuurt een nagenoeg overleden verslaafde die de weg ernstiger kwijt lijkt te zijn dan een pandabeer op de Noordpool. Met zijn verlopen gothic make-up heeft Achille overigens ook wel iets van een panda weg. Een treurige panda die onder de plakplaatjes zit, net als zijn vriendjes. Ondertussen zingt hij over een verdrietige dame van lichte zeden met overdramatische teksten als "Mijn hart zit in een vriezer, ik lig in bed met een moordenaar". Het worden al met al geen vrolijke drie minuten. Natuurlijk zou het flauw zijn om dit een zeer goedkope rip-off te noemen van de winnende act van vorig jaar. Flauw, maar wel waar. Toch zijn er twee zaken die voor Achille spreken: Hij zingt hoofdzakelijk in het Italiaans, altijd een sympathie-puntje waard. En belangrijker: eindelijk een rodeostier op het Songfestivalpodium!

Voorspelling: Haalt de finale misschien

8 Australië

Sheldon Riley - Not The Same

Wie de junkie uit San Marino al aanstellerig vond, kan nu beter even wat anders gaan doen. Australië slaagt erin een nieuwe gadget ten tonele te brengen die we in 66 jaar nog niet gezien hadden: Een tiara-masker combinatie volledig bestaande uit nep-diamantjes. Het doet denken aan een malle variant op de Phantom of the Opera. Drager is Sheldon Riley die met overmatig gevoel voor drama een lied over acceptatie zingt. Dat zingen doet hij echt fenomenaal, maar Sheldon slaagt erin om meteen in ieders irritatiezone te zitten met zijn theater. En dat is zelfs nog voordat hij met trillende handjes zijn masker af zet en met snikkende stem nog één keer zijn smeekbede inzet. Overigens ook nog eens de meest aanwezige jurk van het gehele evenement. Kitsch op zijn Songfestivalst, dat moet wel doorgaan naar de finale.

Voorspelling: Haalt de finale

9 Cyprus

Andromache - Ela

Cyprus blijft dit jaar dicht bij zichzelf. Mediterrane klanken, vrouwen in witte gewaden en een nimferige zangeres met mythologische naam die haar lied brengt in Engels en Grieks. Het oogt een beetje als dat schilderij van meneer Botticelli De Geboorte van Venus zo met die grote schelp. Hoewel Ela niet zou misstaan in zo'n iets te lange televisiecommercial op Eurosport, zo een die je aanmoedigt om Cyprus in al zijn veelzijdigheid eens te bezoeken, is het na de voorgaande landen een absolute verademing om weer eens een ongecompliceerd liedje te horen. Even geen ingewikkelde mannen met acceptatie-issues. Ogen dicht en meedeinen op een bootje voor de kust terwijl je naar de ondergaande zon kijkt. Met een klein zweempje Hijo de la Luna, maar dat is nooit vervelend.

Voorspelling: Haalt de finale

10 Ierland

Brooke Scullion - That's Rich

Het meest bezongen thema in de wereld en zeker ook het Songfestival is natuurlijk het terugwinnen van een verloren liefde. Brooke is echter daar wel klaar mee en zit niet meer op haar ex te wachten. Mocht ie bloemen sturen, dan gaat direct de fik erin. Ietwat puberaal, maar lekker rebels. De studioversie van That's Rich is geschikt voor op de radio. Helaas klinkt Brooke live, net als haar teksten, als een puber die haar emoties (en stem) niet onder controle heeft. Oostenrijk haalde dinsdag de finale niet om die reden, hier gaat hetzelfde gebeuren. Dit gaat alle kanten op en zelden de juiste. Daar kan het catchy zinnetje 'bye bye fool' niets aan redden. Ierland slaagde er in de afgelopen zeven edities zes keer niet in de finale te bereiken, dat gaat dit jaar niet anders zijn.

Voorspelling: Haalt de finale niet

11 Noord-Macedonië

Andrea - Circles

Noord-Macedonië staat allerlaatste bij de bookmakers om het Songfestival dit jaar te winnen. Circles is echter niet het slechtste lied van deze editie, Andrea is evenmin de slechtste zangeres. Het probleem is dat dit lied werkelijks niets memorabels heeft, zelfs een volledige muzikale misser of misplaatste steltloopact zou Noord- Macedonië meer kans op punten geven dan het nu heeft. Het is een beetje zoals een kan halfvolle melk bij een uitgebreid ontbijtbuffet. Het is er, en daar is dan ook alles mee gezegd.

Voorspelling: Haalt de finale niet

12 Estland

Stefan - Hope

Het Wilde Westen herleeft! Denk droge kale vlakten, voorbij rollende tumbleweeds, saloons met van die openzwiepende houten deurtjes en een main street waar twee rivalen een eeuwig durende stare down doen voordat ze hun revolvers trekken. En een held die op een paard wegrijdt. Visueel niet veel meer dan een man met een gitaar voor een scherm met woestijnbeelden, toch effectief. Luistert lekker weg zonder te veel circus of drama. Ook wel eens prettig.

Voorspelling: Haalt de finale

13 Roemenië

WRS - Llamame

Andrei, want zo heet WRS, neemt zijn deelname erg serieus. Dat zie je aan zijn vastberaden blik, zijn strak ingestudeerde danspassen en zeker ook aan zijn gestyleerde kapsel. Het is een beweeglijke man, hij is constant sensueel in de weer met zijn vrouwelijke en mannelijke dansers, die van Andrei alleen doorzichtige stof mogen dragen. Onderwijl luisteren we naar een zigeunerachtig lied in het Spaans, waarvan je zeker weet dat een C-zanger uit Lisse, Maassluis of Beek er deze zomer een Nederlandstalige versie van maakt over het strand aan de costa, die in de Sterren Top 20 de achtste plek haalt. Vermakelijk, dansbaar, maar weinig nieuws.

Voorspelling: Haalt de finale misschien

14 Polen

Ochman - River

Degelijke zanger Ochman staat met overtuiging zijn lied te zingen over de waterschapsverkiezingen in Wroclaw. De rivier in kwestie is trouwens niet persé een spannende rivier met watervallen, stroomversnellingen of gevuld met exotische vissen en roofdieren. Neemt niet weg dat het lekker stroomt en er is genoeg groen op de oevers. Ochman is nogal statisch, een danspasje zit niet in het repertoire. Eigenlijk lijkt elke beweging anders dan het sluiten van de ogen al te veel. De dansers om hem heen zorgen nog voor een beetje reuring, maar ook dat gebeurt zonder al te veel bombarie. Zijn we nog wel op het Songfestival? Je kunt je afvragen of de hoge uithaaltjes echt nodig zijn, verder een prima, radiovriendelijk lied.

Voorspelling: Haalt de finale

15 Montenegro

Vladana - Breathe

Het Songfestival bestaat niet zonder dit soort Balkandrama's. Dit jaar neemt Montenegro deze taak op zich en doet dat in het Engels. Mensen hebben lucht nodig om te ademen... het is niet de meest ingewikkelde filosofie die hier aangehangen wordt. Vladan staat er statig bij en het begin lijkt veelbelovend. Naarmate het lied vordert, wordt ze steeds enthousiaster wat nogal eens uitmondt in een ouderwetse krijspartij. De Servische punten zullen wel deze kant op gaan, maar of dat genoeg is om de finale te halen kan men betwijfelen.

Voorspelling: Haalt de finale niet

16 België

Jérémie Makiese - Miss You

Deze man kan zingen. Met een opening die doet denken aan een James Bond soundtrack brengt Jérémie ons een gevoelig lied met hele fijne beat. De stijlen wisselen zich snel af, want ook het gospelkoor en de R&B moves worden van stal gehaald. De tijd vliegt voorbij en wanneer de laatste uithaal heeft geklonken wil je het liefste Miss You meteen nog eens horen, om zeker te weten dat het allemaal één en hetzelfde lied was. Alleen jammer dat de tekstschrijvers niet verder kwamen dan in het beslissende deel van het lied vier keer 'now' op elkaar te laten rijmen. Desalniettemin een geweldige ervaring, absoluut genieten.

Voorspelling: Haalt de finale

17 Zweden

Cornelia Jakobs - Hold Me Closer

De Zweedse nationale selectie is op zichzelf al een enorm evenement. Wie dat wint is vaak voor de Europese editie ook een kanshebber. Vanaf de eerste tonen word je gegrepen door Cornelia die gepassioneerd (en op blote voeten) zingt over verdriet en acceptatie van een liefde die niet zo mag zijn terwijl je wel voor elkaar gemaakt bent. Alle Eurovisie-boxen worden keurig afgevinkt: zwoele of wanhopige blikken in de camera, nonchalant de hand door het haar halen, modulatie en uiteraard een boel glitters. Een tikkie op safe, maar toch vooral weer een perfect Zweeds pop-haakje, waardoor je Hold Me Closer er bij de herhalingen meteen uit zult pikken. Je gaat niet de enige zijn. Met overmacht haalt dit de finale.

Voorspelling: Haalt de finale

18 Tsjechië

We Are Domi - Lights Off

De avond eindigt enigszins futuristisch met electro-band We Are Domi. Lekker hitje dat nog veel energie brengt en daarmee niet bepaald de vibe geeft van een afsluitende act. Hoewel de camera veel gericht is op de zangeres die zich prima vermaakt, raak je toch afgeleid door haar vriend op de gitaar. De beste man, die keurig alle 4 B's van hipsterdom afvinkt (baardje, bretels, bril en (man-)bun), wisselt op een gegeven moment naar een strijkstok om zijn instrument te 'bespelen'. Uiteraard allemaal enkel voor ons visuele vermaak, want tijdens Eurovision staan alle instrumenten op band.

Voorspelling: Haalt de finale misschien