Finale 2022

Op zaterdag 14 mei vindt de grote finale van het Eurovisie Songfestival van 2022 plaats. We hebben de Ierse hormonale puber, de San Marinese rodeojunkie, de Letse ecofunkers en de Oostenrijkse valse Pipi Langkous inmiddels achtergelaten in de halve finales. Met 25 landen gaan we vanavond de finale in en dat zal soms best een beproeving zijn. Het niveau van dit jaar ligt niet zo hoog als 2021, maar gelukkig zijn er nog steeds meer dan genoeg leuke acts die de moeite waard zijn om mee te pakken. Gaat Oekraïne vanavond voor de derde keer het festival winnen, of wordt het Engeland of Spanje? Of zou een outsider als Griekenland of Noorwegen toch ineens met de winst aan de haal kunnen gaan? Eén ding weten we zeker: Duitsland wint in ieder geval niet. Ga zitten en geniet ervan, de volgende editie duurt weer een heel jaar!

1 Tsjechië

We Are Domi - Lights Off

De Grote Finale opent met het land dat we donderdag als laatste op zagen treden: Tsjechië. De electro-band We Are Domi is uniek in zijn genre vanavond en brengt meteen wat energie in het programma. De hipstergitarist zal weer zeer fanatiek met zijn strijkstok in de weer gaan, terwijl zijn collega in een soort 'crazy-scientist' omgeving op knopjes drukt. De zangeres danst ondertussen vol overtuiging alsof ze op een druk festivalterrein staat en probeert toch genoeg adem over te halen voor haar drie stevige uithalen. Dat lukt. Meestal. Overigens krijg je toch een beetje onrustig gevoel van dit alles. Na 32x "Where are you now?" roepen maak je je toch zorgen of er niet ergens een kind in de ballenbak is achtergebleven.

Voorspelling: Plaats 14-21

2 Roemenië

WRS - Llamame

Roemenië heeft de pech om als tweede vanavond te mogen aantreden. Doorgaans een kansloze positie om het festival te winnen en dat is vanavond niet anders. WRS was een outsider voor kwalificatie, maar heeft zijn plek in de finale dik verdiend. Samen met zijn schaars geklede dansers (M/V) brengt hij vol passie en overgave zijn Spaanse zigeunerlied Llamame. Waar Israël en San Marino sneuvelden wegens gebrek aan authenticiteit en teveel over the top gedrag, is WRS volledig geloofwaardig in zijn act. De haren strak in model geföhnd en de knoopjes van het shirt met ruches net los genoeg gelaten zodat het na twee minuten in een vloeiende beweging op de grond kan belanden. Classic Eurovisie, daar houden we van.

Voorspelling: Plaats 16-22

3 Portugal

MARO - Saudade, Saudade

De Portugese Shambala-club plaatste zich zonder veel moeite voor de finale. De mystieke sfeer die vanaf de eerste tonen wordt neergezet lijkt veel mensen te betoveren. Dat roept ook meteen de vraag op waar de grote ijzeren ketel is gebleven die je toch verwacht in het midden van deze moderne heksenkring. Veel kijkers vinden dit een stomme opmerking, zij prijzen Portugal voor hun originaliteit en karakter. Een bekende bijwerking van toverdrankjes. Dit gaat vanavond vanaf de derde startplek totaal in het niet vallen en het is ook niet het beste rustige lied van de finale. Een ideaal moment dus om nog even de postzegelcollectie van opa te rankschikken op kleur.

Voorspelling: Plaats 19-24

4 Finland

The Rasmus - Jezebel

In 2003 had de Finse band The Rasmus een gigantische hit met In The Shadows en ook voor mij persoonlijk was dat toen een absoluut musicaal hoogtepunt. Inmiddels zijn we 19 jaar verder en is het vooral heel confronterend dat de hoogtijdagen van The Rasmus alweer 19 jaar geleden zijn. Een gevoel dat vergane glorie rockers altijd oproepen. Jezebel is een bak georganiseerde herrie in dezelfde stijl als In The Shadows. De opening is een beetje nerveus, en die gele ballon zelfs een beetje eng. Maar als we eenmaal onderweg zijn zie je dat hier een rockband met ervaring op het podium staat. Uiteraard gaat de gele regenjas na twee minuten uit en zien we, gemeten in vierkante centimers stof, de meest naakte act van de avond. Onder de Songfestival fans bevindt zich altijd een grote schare rockans, dit dit zeker de middenmoot in gaan stemmen.

Voorspelling: Plaats 12-17

5 Zwitserland

Marius Bear - Boys Do Cry

Zwitserland staat in de finale en dat is op zichzelf al een knappe prestatie. Marius zingt in Louis Armstrong stijl een prachtig lied over de kwetsbaarheid van mannen die ook emoties voelen. Het is oprecht, maar wel een tikkie saai. Het kost moeite om hier drie minuten lang de aandacht bij te houden. En dat is zonde, want Boys Do Cry is schitterend. Nog steeds uitermate geschikt onder een ietwat op sentiment inspelende kerstcommercial van een middelgrote supermarktketen. Snij de kalkoen maar aan, de verloren zoon komt toch nog thuis.

Voorspelling: Plaats 15-20

6 Frankrijk

Alvan & Ahez - Fulenn

Vorig jaar werd Frankrijk tweede met een prachtige klassieke chanson. Daar schrokken ze zo erg van dat ze dit jaar met iets totaal anders komen. Alvan & Ahez komen uit Bretagne en zingen in lokale taal. Het heeft iets tribaals, net als Portugal. Waar het bij die dames er nog enigszins lieflijk aan toeging, krijg je bij Fulenn toch de neiging om te checken of je huisdier niet stiekem geofferd is door de hogepriesteressen. De driegende bas en grote vuurkorfen geven ook de ambiance van een technoclub in een Franse industriestad waar niemand meer weet hoe lang ie al op het feest aanwezig is. Hoewel met veel overtuiging gebracht, overheerst aan het einde toch vooral verwarring. Misschien zelfs opluchting... de kat zat gewoon onder bank.

Voorspelling: Plaats 17-22

7 Noorwegen

Subwoolfer - Give That Wolf A Banana

Keith en Jim zijn aliens die leven op de maan en nu de aarde verkennen. Het hoeft niet allemaal emotioneel of ingewikkeld te zijn. Gelukkig. Give That Wolf A Banana is een lied dat je over 10 jaar nog steeds in Songfestivaloverzichten zal tegenkomen. Het is een unieke act die flauw lijkt, maar ontzettend goed in elkaar zit. Vrolijk, uptempo en het straalt op alle manieren plezier uit. Het karakteristieke dansje gaat al maanden rond op de social media en toch weten we nog steeds niet echt wie er achter deze maskers schuil gaan. De teksten zijn hilarisch, voor wie er van houdt. Houd uw oma's veilig, want ze smaken nu eenmaal het beste. Yum yum yum yum!

Voorspelling: Plaats 4-9

8 Armenië

Rosa Linn - Snap

De eerste gedachte bij het horen van dit lied is dat je het kent van de IKEA commercials.En geheel in stijl wordt de slaapkamer flink onder handen genomen. Het is eigenlijk alleen nog wachten op de voice-over die je meldt dat je leven mooier zal zijn als je standaard meubels van goedkoop houdt komt kopen. Snap gaat over de eenzaamheid van thuiszitten tijdens corona. Gelukkig blijkt aan het einde dat als je maar genoeg post-its van de muur trekt, je jezelf uit je isolatie kan trekken en de wereld naar je vrienden weer open ligt. De staging is wel meteen het meest spannende aan dit lied. Het klinkt allemaal lekker kampvurig, maar zal niet erg opvallen tussen Noorwegen en Italië.

Voorspelling: Plaats 15-19

9 Italië

Mahmood & Blanco - Brividi

Het enige echte duet van dit Songfestival. En dat terwijl het zo'n klassieke vorm is. Mahmood deed in 2019 ook mee en werd toen tweede achter Duncan Laurence. Dit jaar doet hij opnieuw mee en komt samen met plakplaatjesliefhebber Blanco met een zeer gevoelig lied. Brividi betekent 'rillingen' en gaat over het gevoel om alles te willen doen om je liefde te redden, maar weet dat het niet genoeg gaat zijn. Het gaat er emotioneel aan toe op het podium waar de twee mannen elkaar aftroeven om de titel wie de hoogste noot kan zingen. Voor het eerst in vele jaren zal het gastland weer goed scoren, maar winst is te hoog gegrepen.

Voorspelling: Plaats 3-6

10 Spanje

Chanel - SloMo

Chanel draagt een van de prachtigste outfits van deze finale. Vreemd alleen dat de helft ervan ontbreekt. Elk jaar is er wel een act uit het Shakira genre en Spanje gaat dit jaar die taak op zich nemen. Met succes, want SloMo is een van de meest complete producties die je vanavond zult zien. Elke pas, elke houding en zeker elke blik is op de seconde nauwkeurig ingestudeerd. Ondanks alle acrobatiek, want Chanel gaat in alle posities het podium rond, blijft de zang stabiel. Boeiend en sexy van begin tot eind, een kanshebber voor een hele hoge klassering.

Voorspelling: Plaats 2-7

11 Nederland

S10 - De Diepte

S10 gaf dinsdag een zeer intieme vertolking van De Diepte, die haar ook persoonlijk leek te raken. Ondanks de Nederlandse tekst, begrijpt Europa de bedoeling van het lied. De oeeehhs en aaaaaahhs roepen zowel een gevoel van emotie op als de sensatie van een voorbij razende ambulance. Vooral de vakjuries die naar kwaliteit kijken zullen dit lied waarderen, van de thuisstemmer uit Moldavië of Georgië hebben we mogelijk wat minder te verwachten. Als S10 de presentatie van dinsdag kan evenaren, dan zit een top10 positie erin.

Voorspelling: Plaats 7-12

12 Oekraïne

Kalush Orchestra - Stefania

De Russische invasie heeft ervoor gezorgd dat al sinds februari Oekraïne huizenhoog favoriet is voor de winst van dit Songfestival. In de eerste halve finale stelde Kalush Orchestra niet teleur. Met overtuiging brachten ze hun unieke act van etnorap in malle gewaden, een roze zonnehoed en de simpelst te bespelen fluit ter wereld. Uiteraard speelt het sentiment van de Russische invasie mee bij het stemmen vanavond en vooral televoters gaan massaal sympathiepunten uitdelen. Stefania is zonder meer vermakelijk, maar niet het beste lied van de avond, laten we daar eerlijk over zijn. Toch had het in een wereld van vrede ook zeker top 10 gehaald. Niemand zal het Oekraïne vanavond misgunnen als ze winnen. Laten we hopen dat Kyiv volgend jaar beschikbaar is als gaststad.

Voorspelling: Wint

13 Duitsland

Malik Harris - Rockstars

Duitsland had een rommelige voorselectie en kwam met een zeer matige winnaar. Malik doet alsof ie een hele zware jeugd heeft gehad en gaat halverwege zijn lied over op een soort bozige Eminem-imitatie. Het is allemaal nogal zeurderig en nep, een jengelend kind dat van zijn ouders niet nog een keer in de draaimolen mag. We zijn exact halverwege, een perfect moment voor een vers drankje en een nieuw bakje chips. Wellicht dat je nog even het oliepeil van je auto wilt checken. Dit is een ideaal moment voor klussen die je al tijdens uitstelt. 0 punten is niet uitgesloten.

Voorspelling: Plaats 24-25

14 Litouwen

Monika Liu - Sentimentai

Betoverende Monika neemt ons mee naar een soort duistere jazzclub. Het is laat in de nacht en er is nog een handvol gasten aanwezig. Met een half vol glas whiskey nog één lied luisteren. Er gebeurt hier meer dan je denkt, ook al lijkt het een wat minimalistisch lied. De glitters fonkelen rijkelijk, de blote rug en af en toe steelse blik verleiden je om tot het einde toe naar Sentimentai te luisteren. Of je vindt het nog steeds heel saai en hoopt dat het volgende lied zo snel mogelijk begint.


Voorspelling: Plaats 21-25

15 Azerbeidzjan

Nadir Rustemli - Fade To Black

Tijd voor meer Eurovisiedrama. Nadir ligt theatraal op een trap en is erg verdrietig. Hij bezingt een treurig liefdesverhaal, welke tamelijk beroerd verteld wordt, want deze teksten raken kant noch wal. "Jij verlaat me, en je geeft het weer de schuld. Ik voel zoveel pijn. Ik voel niets." Hij is vooral erg in de war van het hele gebeuren lijkt het. Als lied op zich heus niet slecht en de zangkwaliteit is zeker aanwezig, maar het doet allemaal niet zoveel als Azerbeidzjan gehoopt had.

Voorspelling: Plaats 18-23

16 België

Jérémie Makiese - Miss You

België doet het niet heel goed bij de bookmakers. En dat is vreemd. Want Jérémie kan zingen. Echt zingen. En hij kan dansen. En met een opening die doet denken aan een James Bond soundtrack worden we ook nog eens meteen Miss You ingezogen. Het is een mix van soul, gospel en de R&B met een bijpassende choreografie waarin we de wetten van de zwaartekracht ook nog even tarten. In de verte kan je hier zelfs Dirty Diana van Michael Jackson in horen. Kortom, dit is een hele complete show. Het enige minpunt is dat de tekstschrijvers niet verder kwamen dan in het beslissende deel van het lied vier keer 'now' op elkaar te laten rijmen. Desalniettemin een geweldige ervaring, absoluut genieten.

Voorspelling: Plaats 12-18

17 Griekenland

Amanda Tenfjord - Die Together

Autotune is verboden op het Songfestival, maar stemvervormers zijn wel toegestaan. Daarom klink Amanda enigszins als Robin de Robot (die van Bassie en Adriaan) in haar opening. Na een heftige avond Stoelendans is zij als winnaar uit de bus gekomen, maar realiseert zich dat alleen overblijven ook zo leuk niet is. Een Griekse inzending hoort drama te brengen en Die Together, de titel zelf zegt op dat vlak ook genoeg, brengt daarin alles wat je mag verwachten. Het is prachtig uitgevoerd en gaat het goed doen bij de muziekjuries. Voor de gemiddelde thuisstemmer duurt het misschien net wat te lang voordat Amanda echt los komt.

Voorspelling: Plaats 4-8

18 IJsland

Systur - Með Hækkandi Sól

Ouderwetse leefcommunes op ver weg gelegen boerderijen, ze bestaan nog. In ieder geval in IJsland, waar deze dames vandaan komen. De drie zussen doen wederom hun imitatie van McLeod's Daughters, terwijl hun broer sloom op zijn trommeltje slaat. Het kabbelt voort en voort. En hoewel alles lieflijk en zorgeloos lijkt, krijg je toch ook het gevoel dat als je iets doet dat deze dames niet zint, de wereld nooit meer iets van je zal vernemen. Ouderwetse, ver weg gelegen leefcommunes hebben immers ook kelders. Brrrr.

Voorspelling: Plaats 22-25

19 Moldavië

Zdob si Zdub - Trenuletul

Tijd voor plezier! Na de saaie IJslandse bijdrage is dit precies wat je nodig hebt om niet voortijdig naar bed te gaan. Zdob si Zsub doet al voor de derde keer meer aan het Songfestival en viel eerder op met vrij bizarre kermisacts. Ook dit jaar pakken ze weer flink uit. Trenuletul is een ouderwets volksliedje over reizen per trein tussen Chisinau en Boekarest. En dat gaat uiteraard gepaard met hele groepen accordeon-, viool- en fluitspelers die nooit stoppen met lachen. Flinke chaos en één zin in het Engels die zich makkeljk mee laat zingen: "Hey ho, let's go, folklore and rock 'n roll". Alles aan de kant en polonaise in de woonkamer.

Voorspelling: Plaats 9-14

20 Zweden

Cornelia Jakobs - Hold Me Closer

De Zweedse nationale selectie is op zichzelf al een enorm evenement. Wie dat wint is vaak voor de Europese editie ook een kanshebber. Vanaf de eerste tonen word je gegrepen door Cornelia die gepassioneerd (en op blote voeten) zingt over verdriet en acceptatie van een liefde die niet zo mag zijn terwijl je wel voor elkaar gemaakt bent. Alle Eurovisie-boxen worden keurig afgevinkt: zwoele of wanhopige blikken in de camera, nonchalant de hand door het haar halen, modulatie en uiteraard een boel glitters. Een tikkie op safe, maar toch vooral weer een perfect Zweeds pop-haakje, waardoor je Hold Me Closer er bij de herhalingen meteen uit zult pikken. Wint niet, wel hoog.

Voorspelling: Plaats 2-6

21 Australië

Sheldon Riley - Not The Same

Nog een kandidaat vanavond voor The Masked Singer. Wie zit er toch in het Swarovski-Phantom of the Opera pak? In dit geval kennen we het antwoord, het is Sheldon Riley die met overmatig gevoel voor drama een lied over acceptatie zingt. Dat zingen doet hij echt fenomenaal, maar Sheldon slaagt erin om meteen in ieders irritatiezone te zitten met zijn theater. En dat is zelfs nog voordat hij met trillende handjes zijn masker af zet en met snikkende stem nog één keer zijn klaagzang inzet. Vanavond waarschijnlijk met echte tranen en toch valt het aan het einde van de avond een beetje weg in de massa.

Voorspelling: Plaats 15-18

22 Verenigd Koninkrijk

Sam Ryder - Space Man

Het is ongelooflijk maar waar, het Verenigd Koninkrijk is weer eens kanshebber voor de winst. Sam Ryder is een tik-tok ster met een bereik van 12 miljoen volgers en hij kan nog zingen ook! Space Man is een geweldige show waarin we in drie minuten een reis maken door de Britse pophistorie. De link met Elton John zal je direct al opvallen, maar wie goed luisters hoort ook een vleugje Katrina & the Waves. Op het einde pakt Sam zelf de gitaar om er nog een Queen-achtige solo uit te playbacken. Geschikt op de radio van oost tot west, dit gaat bakken met stemmen halen en wordt door sommigen zelfs getipt als winnaar. En dat is terecht.


Voorspelling: Plaats 2-4

23 Polen

Ochman - River

Het lijkt dit jaar alsof ieder ingetogen lied ook meteen saai is. Gelukkig bewijst Ochman dat dat zeker niet zo hoeft te zijn. Want ook The River gaat het bij vakjuries over geheel Europa erg goed doen. Moderne popsong met af en toe een lichte flirt naar opera. Verwacht echter geen grote show of heftige danspassen. Na de eindeloze energie van Engeland oogt Ochman wel een beetje statisch. Zo statisch zelfs dat zijn dansers op een gegeven moment vol tegen hem aan beuken. Geen zorgen, het hoort bij de choreografie. Polen laat zich niet omver blazen, letterlijk en figuurlijk. Gaat het erg goed doen.

Voorspelling: Plaats 4-8

24 Servië

Konstrakta - In Corpore Sano

Dit is een van de meest opvallende acts van het jaar. Alles is heel apart: de muziek, de act en zeker ook de teksten. Nooit eerder in de muziekgeschiedenis hoorde men de zin: "Wondjes rond de lippen zijn een indicatie van een vergote milt. Nee, dit is geen goede milt." En uiteraard willen we nog steeds weten waarom Meghan Markle zulk mooi haar heeft. Ondertussen wassen we de handen, want als je er aan de buitenkant gezond uitziet, lijkt het in ieder geval alsog het goed met je gaat, ook al is je ziel gebroken en wanhopig. In Corpore Sano is een indringend lied dat je niet snel meer vergeet. Aangezien Servië het enige land van het voormalige Joegoslavië is dat de finale haalde, gaat er al een hele bak aan punten uit die regio binnengehaald worden. Dus leg je handdoekje vast klaar en klap lekker mee. De woorden zijn simpel: "Biti zdrava, biti zdrava, biti zdrava. Bit, bit, bit!"


Voorspelling: Plaats 6-11

25 Estland

Stefan - Hope

We eindigen de avonden in het Wilde Westen! Denk droge kale vlakten, voorbij rollende tumbleweeds, saloons met van die openzwiepende houten deurtjes en een main street waar twee rivalen een eeuwig durende stare down doen voordat ze hun revolvers trekken. En een held die op een paard wegrijdt met stofwolken achter hem aan. Visueel niet veel meer dan een man met een gitaar voor een scherm met woestijnbeelden, toch effectief. Een prima meeklapper om de avond mee af te sluiten.

Voorspelling: Plaats 13-19