2e Halve Finale 2024

Op donderdag 9 mei vindt de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival van 2024 plaats. Naast Nederland gaan nog negen andere landen zich plaatsen voor de finale, terwijl zes anderen hun grootste optreden ooit beperkt zien tot deze avond. Net als dinsdag zullen wederom drie van de zes automatische finalisten optreden. Zij zijn door de andere acts heen gemixt, maar je kan niet op hen stemmen. In onderstaande lijst zijn ze met * aangegeven.

Het is oneerlijk verdeeld in het leven, en zo ook in het Eurovisie Songfestival. Want vanavond is overduidelijk de sterkste van de twee halve finales, een groot deel van de landen die bij de bookmakers in de top10 staat om te winnen, gaan we vanavond zien. Werkelijk alle muziekstijlen die je kan bedenken, zullen vanavond de revue passeren, soms zelfs meerdere in één act. Ook alle mogelijke lokale etnische klanken en instrumenten die je mag verwachten, zullen ten tonele verschijnen. Kortom een heerlijk ouderwets avondje Songfestival!

1 Malta

Sara Bonnici - Loop

De tweede halve finale wordt geopend door Malta met een behoorlijk matige dance song. Heel even denk je vermaakt te worden, maar al snel merk je dat Loop een vrij inspiratieloos lied is. Dat het even duurt komt door de verpakking, want Sara pakt flink uit met een grandioze dans act waarin een boel landen vanavond jaloers op zouden zijn qua beweeglijkheid. Toch blijft het allemaal een beetje tacky. Als sex-appeal verkocht zou worden bij Action, is dit hoe het eruit zou zien.

Voorspelling: Haalt de finale misschien

2 Albanië

Besa - Titan

Als Albanië vijftien jaar geleden met dit lied had deelgenomen, had een goed resultaat er wel ingezeten. Anno 2024 is dit wat mak, en dat zijn we van Albanië dat doorgaans met bombastisch Mediterraan drama komt, niet gewend. Tussen de nationale finale van het land en nu is er flink aan het lied gesleuteld. De klassieke instrumenten werden vervangen door gitaren en keyboards en dat maakt het een stuk minder boeiend. Haar outfit is ook een stuk minder uitdagend, een opmerkelijke keuze gezien Besa haar kansen van vanavond. Qua zang maakt ze er het beste van, dat wel, maar ook in 2025 zullen we dit feest niet vieren in Tirana.

Voorspelling: Haalt de finale niet

3 Griekenland

Marina Satti - Zari

Brengt Griekenland hier een stiekeme ode aan de recent overleden Def Rhymz? Wie goed luistert hoort overduidelijk een verwijzing naar zijn poetisch uitmuntende tekst 'zak, zak, zak'. Er wordt ook veel geschud en gedanst in deze zomerse bijdrage die zo ontzettend Grieks is dat je je Tzatziki ermee op smaak zou kunnen brengen. Daarmee net zo etnisch trouw aan de muzikale afkomst als Joost en worstelt net zo goed met toegankelijkheid voor kijkers van wat verder weg of een andere generatie. Desalniettemin vermakelijk en gaan we zaterdag terugzien.


Voorspelling: Haalt de finale

4 Zwitserland

Nemo - The Code

The Code gaat over de zoektocht van Nemo naar henzelf. De realisatie dat de non-binaire identiteit verlossing bood, was voor hen het breken van de code des levens. Dit wordt bezongen in minstens drie verschillende stijlen, waar we heen en weer worden geslingerd tussen pop, rap en opera. Nemo doet zelf ook goed mee aan het heen en weer slingeren, zijn gadget is een grote zilveren tol, die dienst doet als gymnastiektoestel. Overigens een favoriet element van mij, de Bond-soundtrack elementen, ontbreken ook niet. Muzikaal een absolute traktatie, zeldzame kwaliteit op het Songfestival. Dit gaat het bij zowel televoters als muziekprofessionals erg goed doen en dingt mee naar de winst.

Voorspelling: Haalt de finale

5 Tsjechië

Aiko - Pedestal

Boze rockvrouwenmuziek in Britse stijl, ongepolijst en rauw. Het is jammer dat Aiko er niet voor heeft gekozen om een band op het podium te zetten. Ze hadden weliswaar niet live mogen spelen, maar voor de show was dat een stuk beter geweest. Aan de andere kant, als de boodschap is om jezelf op een voetstuk te plaatsen, dan is het ook wel gepast om vier klonen van jezelf jou op handen te laten dragen. Voor liefhebbers van rockmuziek een prima intermezzo, maar de persoonlijke verbinding is ver weg en de loting beroerd

Voorspelling: Haalt de finale niet

* Frankrijk

Slimane - Mon Amour

Voor Frankrijk gaat Slimane dit jaar het podium op met de ultiem Franse ballad Mon Amour. Aan persoonlijke verbinding geen gebrek, de camera zit bijkans ongeveer in zijn neus. Gelukkig is er geen angst voor covid meer, want de speekseldruppels vliegen in het rond. Dat alles neemt niet weg dat dit een zeer indrukwekkende bijdrage is die zeker voor tranen gaat zorgen in de woonkamers. Vooral het aangepaste gedeelte, waarin alle muziek wordt weggedraaid en Slimane op flinke afstand van de microfoon zijn liefdesperikelen uitschreeuwt, gaat zaterdag punten opleveren

Automatisch geplaatst voor de finale

6 Oostenrijk

Kaleen - We Will Rave

Wie dacht dat Europapa vanavond het enige lied is met 90s verwijzingen heeft het mis. Karleen doet namelijk vrolijk mee en laat ons terug verlangen naar de gloriedagen van 2Unlimited en Milk Inc. Je krijgt er meteen zin van om bij de botsautootjes te verzamelen met je vrienden. Tijdens een van de voorbereidingsconcerten braken de fragiele schakels van een iets te gewaagd topje dat Kaleen droeg, als gevolg van haar wilde gedans. Leuk voor YouTube, maar geen blijvertje in de act, dus vanavond een iets veiliger outfit met meer bewegingsvrijheid. Ondanks de uitnodiging tot raven, wordt het nooit een echt feest en de finale is geen zekerheidje, al is het maar omdat Joost in dezelfde vijver vist.

Voorspelling: Haalt de finale misschien

7 Denemarken

SABA - Sand

Al enige jaren zit er zand in de Deense Eurovisiemachine. De durf om het roer om te gooien en zichzelf uit het drijfzand omhoog te trekken ontbreekt echter. Zonder teveel twijfel is Sand het meest standaard Songfestival liedje van dit jaar. Dus haal de clichés van maar van stal. Clean pophitje, een keurig opzwepend refrein, coupletten die het vuur er even uithalen om daarna weer tempo op te pakken. En, zoals het hoort, na twee minuten modulatie met tot slot nog één laatste uithaal. De staging is vrij minimalistisch en mooi gedaan, maar zal niemand zand in de ogen strooien. Want hoezeer ik zelf dit lied ook kan waarderen, zal het jammer genoeg allemaal maar weinig stof doen opwaaien. 

Voorspelling: Haalt de finale misschien

8 Armenië

Ladaniva - Jako

Je weet niet hoe, maar je bent beland op een drukke markt in Jerevan. Het is er warm, chaotisch en om je heen krioelen de mensen door elkaar. Even voel je de neiging te checken of je telefoon nog wel in je zak zit. Maar dan hoor je vaag muziek aanzwellen en speelt Ladaniva met haar band vol traditionele muzikanten. Als in een Bollywood film danst het volk het plein vol. Meer etnische energie dan Jako ga je vanavond niet krijgen. Ook prachtig gebruik van alle visuele mogelijkheden op de vloer, in contrast met de bandleden die er lekker ouderwets bijstaan op hun blokkentoren. Het enige dat ontbreekt is een openstaande gitaarkoffer waar je een muntje in kan gooien.

Voorspelling: Haalt de finale

9 Letland

Dons - Hollow

Letland heeft zich al zes jaar op rij niet gekwalificeerd. Dan zou je zeggen dat het tijd is om eens stevig uit te pakken. Maar niets van dat, zanger Dons brengt een ingetogen lied over leegte. Echt zo'n feestelijk thema waar je mensen mee op de banken krijgt. De act bestaat uit een grote cirkel zonder bijzondere functies (niet een stiekeme hamsterrad routine) en onze Dons die erbij staat alsof ie poseert voor een portret. Het is jammer, want hij zing leuk en bij vlagen ligt meeslependheid binnen handbereik. Maar als een bange kat, kruipt Hollow dan weer snel terug onder de bank. Valt volledig dood na de Armeense feestelijkheden.

Voorspelling: Haalt de finale niet

* Spanje

Nebulossa - Zorra

Zorra betekent in het Spaans zoveel als een wulpse vrouw, die zich makkelijk aan mannen aanbiedt. En dat terwijl mannen, in Spanje en daarbuiten, geroemd worden als ze veel vrouwen kunnen veroveren. Derhalve deze protestsong in synthesizerstijl, waarin de rollen eens omgedraaid zijn. De vrouw is de baas en haar dansers tooien zich in een outfit die vanochtend nog bij de Christine le Duc in de etalage hing. Zelfs voor Eurovisiestandaarden een uitdagend pak met een hoog blotebillen gehalte. Dat is dan ook vooral waar Spanje het van moet hebben, muzikaal is dit geheel een stuk minder uitdagend.

Automatisch geplaatst voor de finale

10 San Marino

Megara - 11:11

Sinds Italië met Maneskin in 2021 het Songfestival won, stuurt kleine broer San Marino steevast een rockband. Dat leverde twee keer geen succes op en ook dit jaar is een klein wonder nodig om de finale te halen. Hoewel 11:11 niet artistiek hoogstaand genoemd kan worden, haalt Megara, dat uit Spanje komt, visueel wel alles uit de kast. Het thema is roze-zwart en de zangeres van dienst weet aardig de aandacht op zich gericht te houden. Ze wordt daarin geholpen door twee bonte yeti's die later transformeren in dansende skeletten. Waarom kan niemand ons vertellen. Maar vandaag mag het, het is en blijft het Songfestival.

Voorspelling: Haalt de finale misschien

11 Georgië

Nutsa Buzaladze - 

Firefighter

Net als Letland staat ook Georgië al zes jaar op rij buiten de finale. En zij hebben wél begrepen wat er nodig is. Nutsa heeft een dijk van een stem en is zo goed in staat om flink alarm te slaan. Bij een lied dat Firefighter heet, spreekt het voor zich dat het vuur je aan alle kanten om de oren schiet. Een heuse brandweersirene en dreigende beat zorgt voor extra beleving, evenals het subtiele etnische fluitje dat nooit mag ontbreken bij de landen van de Kaukasus. Blijft boeien tot het einde, door steeds weer een kleine variatie of modulatie erin te werpen. Eindigen met violen en dansers die hun gang mogen gaan. Die finale is binnen.

Voorspelling: Haalt de finale

12 Belg

Mustii - 

Before The Party Is Over

In potentie heeft België hier een geweldig lied in handen. Het is zelfs mijn persoonlijke favoriet in de radioversie. Gedragen opening, prachtig samenspel tussen zanger en koor (let op hoe subtiel ze elkaars rol overnemen naar het einde) en een vlammend eindschot dat diep in het hart zou moeten raken. Helaas is Mustii vooral in het eerste deel niet de meest toonvaste zanger. En eerlijk is eerlijk, er zijn snookerwedstrijden die sneller op gang komen. Maar wanneer de finale eenmaal aanbreekt, gaan alle registers open en worden de windmachines en shirts op standje Hans Klok gezet. Wat alleen totaal onduidelijk is, is waarom de Belgen ervoor hebben gekozen om die jongen helemaal alleen op het podium te zetten. Want nu is Mustii toch een beetje die figuur die in zijn eentje nog een beetje staat te lallen, wanneer the party over is.


Voorspelling: Haalt hopelijk de finale

13 Estland

5miinust & Puuluup - (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi

Ok jongens, wie heeft deze Estse jongens stiekem een pilletje in de melk toegediend? In Nederland is er discussie over het verdwijnen van de maandelijkse luchtalarm test, maar dit is een prima vervanging. Maak je op voor absolute chaos, want vanuit het niets begint in het publiek een zonnebrildragende man in het Ests (geen super toegankelijke taal) agressief te zingen. Op het podium wachten zijn vrienden,die eigenlijk niet weten wat ze moeten doen. Gelukkig bespelen twee ervan antieke houten snaarinstrumenten, waarmee ze een zwerm geïrriteerde bijen imiteren. Ineens is er een intimiderende sing-off aan de gang en proberen ze elkaar van het podium af te duwen. Er is ook nog een dans waarbij alle losstaande items in de kamer zullen sneuvelen. Als ze eindelijk klaar zijn blijf je achter met een gevoel dat zich niet anders laat vertalen dan "what the f*ck just happened here?"

Voorspelling: Haalt de finale niet

* Italië

Angelina Mango - La Noia

Mana mana, tutuuu tududu. Het is een verschrikkelijk barbaarse vergelijking en toch komt ie elke keer op wanneer Angelina de woorden La Noia zingt. Je verwacht dat ze steeds uit een andere hoek komt en dan weer wegsneakt voor de volgende verrassende uithaal. En wat is dat vreemde hoge geluidje toch dat we de hele tijd horen? Zouden de Esten een instrument hebben laten liggen op het podium? Zonder gekheid, La Noia is een heerlijk lied, Angelina brengt het met Italiaans temperament en over de gehele aankleding is erg goed nagedacht. Gaat het zaterdag goed doen.

Automatisch geplaatst voor de finale

14 Israel

Eden Golan - Hurricane

De Israëlische inzending is een van de meest besproken acts van dit jaar, maar helaas heeft dat niets van doen met het lied zelf. De verdeeldheid over de deelname is, in het licht van het conflict met Palestina, groots en vanwege bedreigingen kan Eden zich amper bewegen in Malmö. Uiteindelijk mocht ze meedoen, nadat het lied meerdere keren onder de loep was gelegd om alle politieke verwijzingen eruit te snoeien. Zo snuevelde de titel October Rain om voor de hand liggende redenen. Wat overblijft is een nette, maar weinig spannende popballad die ook weer kracht bijgezet krijgt door moderne dansers. Het zal genoeg zijn voor de finale, want los van de muziek kent Israel ook veel sympathisanten en die gaan zeker stemmen.

Voorspelling: Haalt de finale

15 Noorwegen

Gåte  - Ulveham

Ze had nog zo gezegd, de saus naast de aardappelen. Niet eróver. Dan krijg je dus heibel met elkaar. Noorwegen gaat wel vaker goed op de eigen folklore en laat dit jaar door hardrockband Gåte de sage vertellen over een meisje met een wolvenhuid en een boze heks. Wie van deze stijl houdt, schuift de punten makkelijker naar de Noren dan San Marino, maar het is toch ook wel een boel lawaai hoor. Sommige duivelsuitrdijvingen gaan er minder hectisch aan toe. Gelukkig is dit niet de afsluiting van de avond, want dat zou voor de toch al overbelaste GGZ niet best zijn.

Voorspelling: Haalt de finale

16 Nederland

Joost Klein - Europapa

Onze Joost mag de avond afsluiten met zijn kleine houseparty. Terug naar de nineties en al het goeds dat de Nederlandse muziekindustrie voortbracht. Vrolijk energiek, en op het einde ook emotioneel met de verwijzing naar zijn jeugd en vroeg overleden ouders. Gelukkig hebben we Teletekstpagina 888 nog. Want verder ziet het publiek toch vooral een blije idioot in een blauw pak en een AliExpress Pino achter een keyboard. Stond derde tot aan de rehearsals, maar is inmiddels weer weggezakt. Van alle landen lijkt Nederland daarin het meeste teleur te stellen, zeker na alle grote uitspraken. Maar wellicht is het beste tot het laatste bewaard en volgt er toch een visuele verrassing. Plaatsing voor de finale zal geen probleem zijn, maar of we de Ahoy opnieuw kunnen boeken lijkt onzeker.

Voorspelling: Haalt de finale