2e Halve Finale 2023

Op donderdag 11 mei gaan zestien landen meedoen aan de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival van 2023. De kwaliteit ligt wel wat lager dan dinsdag en de verscheidenheid is ook iets minder groot. Er is vooral veel tragedie uit alle windstreken van Europa en het is soms zoeken naar de vrolijke noot. Reken op veel ingestudeerde armgebaartjes, blikken naar de hemel, diepe zuchten en lange uithalen. Ook zijn er padvinderspakjes in verschillende kleuren, te grote hoeden en reisbureauscreensavers.

Voor Armenië, Australië, Cyprus, Oostenrijk en Slovenië lijken de kaarten gunstig geschud, zij brengen vermaak en/of kwaliteit. San Marino, Roemenië en Polen doen het tegenovergestelde en horen in de finale absoluut niet thuis. Voor de rest kan het eigenlijk beide kanten op en vooral dat maakt vanavond toch zeker de moeite waard om te kijken.

1 Denemarken

Reiley - Breaking My Heart

Au, wat een vlakke opening van deel twee van deze halve finales. Het podium lijkt reusachtig en Riley klein en onbeholpen. In de originele versie van het lied werd een groot deel van de zang door een distorer gehaald, maar dat was tegen de regels. Wat overblijft is een vrij breekbare stem en een jongen die enigszins ongecoördineerd over het podium huppelt. De groene visuals zijn mooi, maar houdt de boel natuurlijk niet overeind. Eigenlijk is het gewoon maar een vervelend lied dat thuishoort op het Junior Songfestival. Zou enkel doorgaan bij gebrek aan beter.

Voorspelling: Haalt de finale heel misschien

2 Armenië

Brunette - Future Lover

Waar Denemarken een krachtig lied breekbaar zingt, zingt Armenië een breekbaar lied op krachtige wijze. De eerste minuut zit Brunette op de vloer en maakt slim gebruik van de LED panelen in de vloer, om in het tweede deel steviger uit te pakken. Hoewel plek twee in de volgorde doorgaans een recept is voor een slechte klassering, zal dat vandaag anders zijn. Future Lover gaat zowel muzikaal als visueel veel mensen aanspreken en dat is terecht.

Voorspelling: Haalt de finale

3 Roemenië

Theodor Andrei - D.G.T.

Tijd om naar de Praxis te gaan of een andere bouwmarkt naar keuze en flinke lading planken te kopen, want Teodor gaat ze allemaal misslaan. Het is knap hoe weinig er aan deze act lijkt te kloppen. Het lied is om te beginnen al niet heel erg toegankelijk, vervolgens brengt Teodor het met een vreemde mix van agressiviteit en sensualiteit, heeft ie een buitengewoon malle outfit aan waarvan de helft in de kleedkamer achter lijkt te zijn gebleven om vervolgens ook nog eens volledig weg te vallen tegen een vuurrode achtergrond. Een beetje als goulash met appelmoes en wasabi, een hele rare mix die niet lekker klinkt en ook echt niet werkt.


Voorspelling: Haalt de finale niet

4 Estland

Alika - Bridges

Het is altijd een klein wonder hoe bij het Eurovisie Songfestival iemand eerst heel serieus piano speelt, om vervolgens aan de wandel te gaan, terwijl we de piano door horen gaan. Een pianist inhuren die vijnst te spelen was wellicht iets geloofwaardiger geweest. Het leidt af van verder een prima gemiddelde Eurovisie ballad. Helaas leidt er wel meer af, want de overgeacteerde hand- en armgebaren doen ook niet veel goeds. Toch zou Alika zich moeten kunnen kwalificeren voor de finale, want ze zingt uitstekend en kabbelt lekker tussen de bruggen door in haar blauw wereld als een soort waternimf.

Voorspelling: Haalt de finale

5 België

Gustaph - Because Of You

Wat moet je hier nu van zeggen? Gustaph is een beetje een malle vent en Because Of You is zeker vijfentwintig jaar te laat met beats die je al heel lang niet meer zonder nostalgische gevoelens hebt gehoord. Hij draagt ook nog eens een oversize cowboyhoed een gigantische roze pofbroek. Dan hebben we ook nog een gospelkoor dat lekker meedanst en een mevrouw in het roze die als een soort panter over de vloer beweegt. Het zou niet moeten werken en toch merk je dat je halverwege het lied een beetje aan het meedeinen bent.

Voorspelling: Haalt de finale

6 Cyprus

Andrew Lambrou -
Break A Broken Heart

Cyprus brengt heerlijk zomers drama met moeilijke blikken en hoge uithalen door een of andere zongebruinde adonis. Een typisch songfestivallied waarvan je zeker weet dat het de finale haalt en ook zeker weet dat het daar ergens in de middenmoot eindigt. En dat is prima. 

Voorspelling: Haalt de finale

7 IJsland

Diljá - Power

Power is zo'n lied dat je 1x per jaar hoort en dat is tijdens het Songfestival. Typisch voor het genre, maar het is wel heel middelmatig uitgevoerd. Instrumentaal stelt het minder voor dan met een pollepel op een holle pan slaan en Dilja stuitert als een hitsige puber over het podium. De gimmick van deze act is een bewuste stotter bij het woord p-p-p-power en dat is gewoonweg heel irritant. Een perfect moment om de was even op te hangen of een teek uit de vacht van de hond te verwijderen.

Voorspelling: Haalt de finale niet

8 Griekenland

Victor Vernicos -
What They Say

Vaak is Griekenland een factor om rekening mee te houden op het Songfestival. Groots drama, etnische klanken en spetterende show-elementen. Dit jaar is duidelijk besloten om geen gooi naar de overwinning te doen. What They Say lijkt op tien verschillende liedjes die nu populair zijn op de radio, maar waarvan wel precies de net-niet stukjes zijn gekopieerd. Het lied weigert je te grijpen en het feit dat Victor in een kinderlijk padvinderspakje staat op te treden roept veel vragen op. Nietszeggend, maar ook voor deze geldt dat het bij gebrek aan beter toch zomaar de finale kan halen. De 12 punten uit Cyprus hebben ze in ieder geval al mee.

Voorspelling: Haalt de finale niet

9 Polen

Blanka - Solo

Zonder enige twijfel is Solo het matigste lied van deze editie van het Songfestival. Dat Blanka niet best zingt is nog niet eens het ergste, maar de muziek is niets meer dan je 13-jarige neefje die op het oude keyboard van oom Joey een deuntje bij elkaar toetst en de malle-effecten-knop heeft gevonden. Ook van de tekst moet dit lied het niet hebben, de Nobelprijs voor de Literatuur lijkt ver weg met zinnen als 'I never let me down, di di down down down'. Om toch nog iets van deze zomerse all inclusive resort jongerendisco te maken, zien we een reclame voor D-Reizen op de achtergrond. De enige redding voor Polen kan zijn dat Blanka haar looks en dans-skills mee heeft en beiden in de strijd zal werpen om televoters haar kant op te krijgen. Armoede.

Voorspelling: Haalt de finale misschien

10 Slovenië

Joker Out - Carpe Diem

Er treden vanavond meerdere bandjes op en dit is de leukste. Alles wat Ierland dinsdag verkeerd deed, doet Slovenië vanavond goed. Joker Out heeft plezier met elkaar en het publiek en probeert niet op allerlei overdreven manieren serieus te moeten overkomen. In een soort Arctic Monkeys energie is dit een van de vrolijke hoogtepunten in een zwaarmoedige halve finale. Dat ze in het Sloveens zingen boeit geen seconde, Carpe Diem herinner je je moeiteloos als ze aan het einde de recap afspelen. Tot zaterdag! 

Voorspelling: Haalt de finale

11 Georg

Iru - Echo

Iru zingt namens Georgië wel in het Engels, maar dat heb je vrijwel niet door. De tekst lijkt geschreven door iemand die alleen de absolute basis van die taal beheerst en dat leidt tot teksten als "Life is love, Thing is known, Like in dreams". Wellicht dat er voor de Xenos nog wat leuke inspiratie voor hun nieuwste wanddecoraties tussen zit. Gelukkig zijn alle andere aspecten van deze act ruimschoots in orde en krijgen we een flinke bak passioneel drama op ons afgevuurd, voorzien van rook- en wandmachines op hoge stand.

Voorspelling: Haalt de finale

12 San Marino

Piqued Jacks - Like An Animal

Ook San Marino stuurt een band, die al snel in totale chaos vervalt en de kijker al na dertig seconden volledig kwijtraakt. Er is iets met dieren en Afrodite en een dansvloer, maar de link tussen die drie lijkt ver te zoeken. Dan sluiten we af met nog wat uithalen en kan het boek weer dicht. Met een acceptabele lichtshow proberen de Piqued Jacks nog te redden wat er te redden valt, maar het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat het kleinste deelnemende land van Europa op meer mag hopen dan een eennalaatste plaats in deze halve finale.

Voorspelling: Haalt de finale niet

13 Oostenrijk

Teya & Salena -
Who The Hell Is Edgar?

Niet vaak is op het Songfestival Edgar Allen Poe bezongen, althans niet zo expliciet als Teya & Salena dat doen. In een ode aan oprechte creativiteit als tegenhanger van goedkoop succes is Who the Hell is Edgar? een prettig opzwepend lied met veel actie, een kenmerkend TikTok dansje voor de jonge kijkers en een makkelijk te onthouden refrein. Poe, Poe, Poe, Poe... wordt getipt als winnaar van deze halve finale, geholpen door de re-incarnatie van Edgar die na vanavond weer een stukje uit de vergetelheid getrokken is.  

Voorspelling: Haalt de finale

14 Albanië

Albina & Familja Kelmendi - Duje

Intriges binnen de familie, wie heeft het zilver van oma gestolen? Albanië volgt de laatste jaren steeds exact hetzelfde recept: een vrouw met stevig bereik die in eigen taal een of andere meeslepend drama bezingt terwijl er flinke vlammen het geheel kracht bij zetten. Authentiek Balkan-drama zoals hoort op het Songfestival. Zal in Nederland weinig punten ophalen en lijkt niet erg kansrijk om de finale te halen. Dat kan er mee te maken hebben dat Zwitserland en Italië, die vaak per televote veel punten naar Albanië schuiven in deze halve finale niet mee mogen stemmen en Macedonië en Montenegro niet meer meedoen. Toch zouden Albina en de Kelmendi's kunnen verrassen op een avond als deze.

Voorspelling: Haalt de finale misschien

15 Litouwen

Monika Linkyté - Stay

Deze inzending zou de AVROTROS moeten aanspreken, want Stay is exact het type lied dat ook namens Nederland vaak genoeg is ingestuurd. Het is braaf, binnen de lijntjes en gebracht door een artiest die prima in staat is om het zonder problemen te vertolken. De choreografie is overigens zelfs nog meer Omroep MAX, is Helga Commandeur in Vilnius beland? Monika staat bij de bookmakers zeer veilig om zaterdag mee te mogen doen.En dat is misschien wel terecht gekeken naar de kwaliteit van deze act. Maar wie gaat hiervoor de telefoon pakken, als je alleen al binnen dit genre op Armenië, Estland of Georgië kan stemmen? En die liedjes zijn alle drie vele malen leuker dan dit gejengel.

Voorspelling: Haalt de finale niet

16 Austral

Voyager - Promise

In drie minuten de volledige rock ervaring neerzetten, dat is wat Voyager gaat proberen en keihard in zal slagen. Echte rockers met baarden, lang haar, glitterjassen en headbangend opgaan in het optreden. Vanaf de start is het opzwepend en vanzelfsprekend staat er een Bassie & Adriaan auto op het podium (helaas niet in de juiste kleuren) die de perfecte achtergrond vormt voor een keytar-solo. Owning the stage werd zelden zo duidelijk gedemonstreerd. Gaat bakken met punten halen.

Voorspelling: Haalt de finale