2e Halve Finale 2021

Op donderdag 20 mei vindt de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival van 2021 plaats. Hierin vinden we een groot deel van de favorieten voor de finale van zaterdag en ook een aantal landen die zich met vrij grote zekerheid niet zullen gaan kwalificeren. Maar liefst zeven landen lijken op voorhand de finale te gaan bereiken en even zoveel lijken redelijk kansloos. Het wordt een traditioneel Songfestival avondje met een paar landen die het allemaal totaal niet serieus nemen en landen die het juist overmatig serieus nemen. Etnisch, modern, hardrock, middelvingers, glitterjasjes, Balkan beats en één hele grote Amerikaanse rapper (of toch niet?).

1 San Marino

Senhit - Adrenalina

Bij de bekendmaking van het lied dat namens San Marino zou worden ingezonden voor dit jaar, gingen opeens alle alarmbellen rinkelen bij de bookmakers. Waar het dwergstaatje doorgaans gedateerde popliedjes stuurde die op zijn best matig gezongen werden, komt het nu met een zomerse dansplaat. En niet alleen dat, zangeres Senhit wordt halverwege vergezeld door niemand minder dan Flo Rida. Daarmee schoot het land bij de bookmakers van de laatste plaats naar de top 10. Of Flo Rida echt op het podium zal staan was lange tijd een mysterie, bij de eerste rehearsal ontbrak hij. Inmiddels is hij echter in Rotterdam gesignaleerd, hoeveel het toevoegt zullen we gaan zien. Adrenalina is een uitstekende openingsact die ook zonder Amerikaanse inbreng de finale gaat halen.

Voorspelling: Haalt de finale

2 Estland

Uku Suviste - The Lucky One

Vorig jaar stond Uku in de planning om Estland te vertegenwoordigen en gelukkig voor hem ging dat niet door, want hij zou onderin zijn geëindigd. Dit jaar krijgt hij opnieuw een kans en is er een geslaagd een net zo kleurloos lied te bedenken als in 2020. Hij doet echt wel zijn best met zijn nonchalant geopende vlinderdas en Witte-Reus-reclame overhemd, maar hier worden niet veel mensen warm van. Puntjes uit Letland en Finland, en daar blijft het dan ook wel bij.

Voorspelling: Dit wordt niks

3 Tsjechië

Benny Cristo - Omaga

Na het veel te serieuze Estland is hier het veel te nonchalante Tsjechië. Niemand weet exact waarom Benny niet gewoon Oh My God zingt, maar dat is wel waar Omaga voor staat. Zingen en dansen zonder zorgen, dat lijkt het devies van Benny en zijn crew. Er is door de Tsjechen waarschijnlijk bespaard op een choreograaf, of juist buitengewoon veel aan uitgegeven, want het ziet er uit alsof iedereen maar wat doet. Kan qua uitslag werkelijk alle kanten uit, maar uitschakeling lijkt het meest waarschijnlijk.

Voorspelling: Haalt de finale niet

4 Griekenland

Stefania - Last Dance

Deze avond zit vol met uptempo dansliedjes gezongen door een vrouw. Na San Marino is Griekenland de tweede in deze soort. En ook deze gaat door naar de finale. Stefania is jong en ze wil wat en zingt de longen uit het lijf in een act die het vooral van de visuele sensatie moet hebben. Geheel in de tijdsgeest komen er ook nog mannen in witte pakken het podium op, aan alles is gedacht. Stefania komt overigens uit Utrecht, dus kan zaterdag gewoon met de trein naar Ahoy komen.

Voorspelling: Haalt de finale

5 Oostenrijk

Vincent Bueno - Amen

Mocht je na de Griekse bijdrage helemaal zin hebben gehad om er een leuke avond van te maken, dan mag je de cocktails nu weer terug in de fles gieten. Vincent had voor 2020 een vrolijk dansliedje gemaakt in Bruno Mars-stijl, maar gooit het nu helaas over een andere boeg. Amen is een aanstellerig lied dat het goed zou doen als achtergrondmuziek van een voorspelbare romantische C-film met acteurs die nooit echt bekend zijn geweest en het evenmin gaan worden. Zou desalniettemin van wat oudere kijkers nog wel eens wat puntjes kunnen krijgen, maar er valt zoveel meer te kiezen deze avond. Concluderend is Vincent als een bord pasta zonder saus, misschien perfect gekookt, maar heel flauw.

Voorspelling: Haalt de finale net wel

6 Polen

Rafal - The Ride

Kan het erger dan Oostenrijk? Zeker, want hoewel saai zat er nog wel overtuiging achter. Polen brengt een buitengewoon ongewone combinatie van saai en onverschillig. Zanger Rafal blinkt niet uit in enthousiasme en lijkt qua uiterlijk nogal op Kimi Raikkonen, de Formule 1 coureur waar ook zelden een lach vanaf kan. Feitelijk heeft ie gewoon een rotkop. Daarom zet ie op een gegeven moment een zonnebril op, maar slaat de plank mis als de bedoeling was cool te zijn. The Ride is zo weggeplukt uit de jaren ’80, evenals de begeleidende synthesizers. Voor iedereen was het beter geweest als dit lied 2021 niet bereikt had.


Voorspelling: Haalt de finale bij lange na niet

7 Moldavië

Natalia Gordenko - Sugar

Na alle sufheid van de voorbije liedjes, is het tijd voor het leuke middendeel van de avond. Moldavië brengt precies wat het Songfestival hoort te zijn: half naakte vrouw, half naakte mannen, foute danspasjes, gebrekkig Engels, vuile beat en dreigende toeters. Buitengewoon vermakelijk, maar zal bij de vakjuries niet al te veel punten halen en moet voor de guilty-pleasure-punten strijden met Servië. Natalia laat de kans liggen om volledig over de top fout te gaan: het suikerspinnen-decor ontbreekt. Behoort louter op inzet echter de finale te halen, maar kijk (zonder de Roemeense en Oekraïense steun) niet gek op als Moldavië niet tussen de enveloppen zit nadat de stemmen geteld zijn.

Voorspelling: Haalt de finale net niet

8 IJsland

Daði & Gagnamagnið – 10 Years

Voor 2020 leek Dadi met zijn nerd-band de favoriet om het Songfestival te gaan winnen. In hun groene truien met pixel-afbeeldingen van hun eigen hoofden proberen zij nu opnieuw om de Europese stemmen binnen te halen. Alles aan deze mensen is een beetje vreemd. Hun stemmen, hun dansjes en zeker ook hun muziekinstrumenten. Er valt zoveel te zien en horen, dat drie minuten eigenlijk niet genoeg zijn om alles in je op te kunnen nemen. Reden te meer om het naar de finale te stemmen en dan nogmaals vermaakt te worden. Winst lijkt net wat te hoog gegrepen, maar is uniek in zijn soort en vaak is dat bij Eurovisie positief.
NB.
woensdag werd bekend dat een van de bandleden positief testte op corona, waarna werd besloten niet live op te treden. We zien dus een opname van de rehearsal van vorige week.

Voorspelling: Haalt de finale desalniettemin met speels gemak

9 Servië

Hurricane - Loco Loco

Herinner je je nog dat we een aantal jaren geleden O’G3ne stuurden met een lief liedje over hun moeder? Ja, nou, dat is dit dus niet. Hurricane bestaat ook uit drie meiden in glitterjurkjes, maar brengt onvervalste Balkandisco en de dames geven werkelijk alles wat ze in huis hebben. Dat eigenlijk alleen die ene met het donkere haar echt kan zingen, dat is volledig bijzaak. Zou in principe de finale ook moeten kunnen halen, maar de vraag is hoeveel stemmen Griekenland, San Marino, Moldavië en Servië bij elkaar gaan wegsnoepen. Een van de vier zou buiten de boot kunnen vallen en dat zou ook het einde van Hurricane kunnen betekenen.

Voorspelling: Haalt de finale ten koste van Moldavië

10 Georgië

Tornike Kipiani - You

Wat is dat toch met die mannelijke solisten vanavond? Alweer zo’n saaie pier en dat is na de Servische wervelwind zo’n ontzettende mood changer dat Georgië volstrekt kansloos is voor een finaleplaats. Alsof je naar een reclame kijkt voor maandverband. Of keelpastilles. Of een leverancier van groene stroom. Je verwacht dat ergens tegen het einde op het grote scherm achter Tornike een filmpje wordt getoond van zijn overleden hond, maar zelfs dat blijft uit. Snel vergeten.

Voorspelling: No

11 Albanië

Anxhela Peristeri - Karma

Er zijn drie grote zekerheden in het leven: je betaalt teveel belasting, ooit zul je sterven en Albanië komt naar het Songfestival met een beladen folkloristische inzending, meestal gebracht door een mevrouw met grote borsten en vurige blik in de ogen. Het is een formule die zelden tot een topresultaat leidt, maar vaak net genoeg is om de finale te halen. Ook dit jaar hangt het erom, maar heeft mazzel met Zwitserland en Griekenland in deze halve finale, die traditioneel veel punten geven. Tegen het land wedden is echter interessanter dan voor.

Voorspelling: Haalt de finale misschien

12 Portugal

The Black Mamba - Love Is On My Side

We zetten een flinke stap terug in de tijd, naar een rokerige jazzkroegje waar een gezellig bandje in een hoek voor wat live muziek zorgt. Het duurt even voor je door hebt wat er gebeurt, maar op een gegeven moment merk je dat je niet meer aan het praten bent en enkel luistert naar de zanger die beter blijkt dan je vooraf dacht. Weliswaar een stem als een tekenfilmfiguur en een artistiek knotje en dito hoed, maar toch in staat om een intieme sfeer te creëren. Werd vooraf kansloos geacht voor de finale, maar maakt sinds aankomst in Rotterdam flinke stappen. Simpel maar stijlvol en zou zowel op 0 punten kunnen eindigen als de grootste verrassing van het festival kunnen worden.

Voorspelling: Haalt de finale

13 Bulgarije

Victoria - Growing Up Is Getting Old

We blijven nog even hangen in de melancholische hoek. Het komt een beetje sloom op gang met Victoria, maar al snel neemt ze de kijker mee in een breekbaar en intens verhaal over haar jeugd. Is de absolute tegenhangen van alle hupserige en hijgerige popzangeressen deze avond en gaat laat ze allemaal met gemak achter zich. Dit gaat bakken aan punten scoren bij zowel vakjuries als televoters dus mag je haar ook in de finale bovenin de lijst verwachten.

Voorspelling: Haalt de finale

14 Finland

Blind Channel - Dark Side

Er is altijd één hard rock act en het is niet voor het eerst dat deze door Finland op het podium wordt gezet. Hoewel Dark Side binnen dat genre vrij braaf en mainstream is, is dit voor Songfestivalbegrippen best ruig. Zwarte kleding, headbangen met lange haren en de middelvingers in de lucht, kortom een luchtige show voor de hele familie. Vergis je echter niet, dit soort muziek doet het steevast goed met rebellerende jongeren die mee moeten kijken met hun ouders en op hun kosten met liefde twintig keer voor de Finnen gaan stemmen.

Voorspelling: Haalt de finale

15 Letland

Samanta Tina - Moon Is Rising

Female empowerment is een veel terugkerend thema dit jaar. Ook Letland doet een duit in het zakje. Het lied leidt echter enorm af van de boodschap en lijkt modern, maar is alweer net gedateerd. Geflankeerd door achtergrondzangeressen met te grote zonnekleppen, gaat Tina veel schreeuwen en stoere gebaartjes maken, maar veel indruk maakt het allemaal niet. Met zoveel alternatieven in vergelijkbaar genre, gaat niemand hier op stemmen.

Voorspelling: Haalt de finale niet

16 Zwitserland

Gjon's Tears - Tour l'Univers

Naast Malta in Semi 1 is Zwitserland de andere grote favoriet voor de winst dit jaar. Gjon kan heel hoog zingen en heel verdrietig in de camera kijken en gaat voor de puppy-ogen-punten. Is overigens van Albanese afkomst, die bonuspunten zijn alvast binnen. Wie met kritische blik kijkt zou kunnen oordelen dat het ergens een beetje lijkt op de winnende performance van onze eigen Duncan Lawrence in 2019, maar het is in ieder geval wel goed uitgevoerd. Een heel intens einde van een heftige avond, en gaat zonder enige vorm van twijfel door naar de finale.

Voorspelling: Haalt de finale

17 Denemarken

Fyr & Flamme - Ove Os Pa Hinanden

En dan blijkt er ineens nog een land op te moeten treden, alsof de programmamakers compleet vergeten waren om Denemarken in de planning om te nemen. Deze parodie op een 80s Songfestivallied van het Deense cabaretduo Fyr & Flamme slaat dan ook volledig dood. Ze hebben wel lol in hun malle pakjes, neonlampen en gekke dansmoves, maar het is een beetje als zo’n bonusscène van een film die pas wordt gespeeld na de aftiteling en 75% van het publiek de zaal al heeft verlaten. Wel een geinige act om te tijd naar de uitslag te overbruggen, waar we Denemarken naar alle waarschijnlijkheid niet genoemd zullen horen worden.

Voorspelling: Haalt de finale niet