1e Halve Finale 2024

Op dinsdag 7 mei vindt de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival van 2024 plaatsOp deze openingsavond van het festival kunnen tien landen zich gaan plaatsen voor de finale van zaterdag, voor vijf anderen resteert een retourtje huiswaarts. Nieuw dit jaar is dat drie van de zes automatische finalisten ook optreden. Zij zijn door de andere acts heen gemixt, maar je kan niet op hen stemmen. In onderstaande lijst zijn ze met * aangegeven.

Als Nederland kunnen we vanavond even rustig opwarmen en de concurrentie bekijken, want Joost is pas donderdag aan de beurt. De eerste halve finale is op papier niet ontzettend sterk, maar dat betekent niet dat er geen spektakel verwacht mag worden. Sterker nog, een aantal keren belanden we op het randje van allerlei afgronden, zowel emotioneel, visueel als muzikaal. Er zijn geweldige liedjes, er zijn gezapige liedjes, er zijn standaard Songfestivalliedjes en er zijn liedjes waarvan je je afvraagt of je ooit nog wilt leven na ze gehoord (en gezien) te hebben. Kortom, vermaak voor het hele gezin.

1 Cyprus

Silia Kapsis - Liar

Het Songfestival wordt dit jaar geopend door de 17-jarige Silia namens Cyprus, maar afkomstig uit Australië. Die punten zijn dus alvast in de tas. Wie cliché-bingo speelt kan meteen flink wat vakjes wegkrassen: typische Eurovisiebeats, een dance-break, geliefden zijn klootzakken en we hebben ze één keer teveel geloofd, en vanzelfsprekend vliegen de kledingstukken alweer in de lucht. Energiek, maar waar heb je dit lied ook alweer eerder gehoord? Ow ja, overal en elk jaar...

Voorspelling: Haalt de finale misschien

2 Servië

Teya Dora - Remonda

Iemand moet de traditionele Balkan-balled brengen en Servië heeft dit jaar het korte strootje getrokken. Het lijkt er niet op dat Teya daar zelf ontzettend gelukkig van is geworden. Ze oogt nogal verveeld en zelfs de donder en bliksem brengen weinig reuring in het geheel. De tweede plek in de volgorde is statistisch gezien degene met de kleinste kans op kwalificatie. Het helpt dus niet om een act te brengen die het qua spanning moet afleggen tegen een livestream van een vogelbroedkast in november. De enige hoop van Servië is gericht op de burenpunten van Slovenië en Kroatië, maar veel meer zal het niet worden.

Voorspelling: Haalt de finale niet

3 Litouwen

Silvester Belt - Luktelk

Het is tijd om wakker te worden en Silvester haalt daarvoor alles uit de kast. Zware baslijnen, felle stroboscopen en uitstekend, licht narcistisch, gebruik van de LED wand. Ondertussen wordt er lekker gedanst met moves die een mix lijken van laidback hakken en dronken aan het einde van de avond nog in je eentje in de kroeg staan. Uitstekend rood pak trouwens ook. Luktelk geeft zowel het gevoel van breekbaarheid als plezier en vooral dat laatste is deze avond een zeldzaamheid. Geniet er nog maar even zolang het kan, je zult het nodig hebben bij de volgende act.


Voorspelling: Haalt de finale

4 Ierland

Bambie Thug - 

Doomsday Blue

De afgelopen negen jaar wist Ierland zich slechts één keer te plaatsen voor de finale. Een blamage voor het meest succesvolle land uit de Eurovisie-historie. Daarom dit jaar geen brave, middle of the road Ronan-Keating pop, maar iets anders. Iets heel anders. Bambie Thug identificeert henzelf als non-binair én als heks en dat laatste zal je niet omheen kunnen. Doomsday Blue laat zich het best omschrijven als een dystopische nachtmerrie van een diep getroubleerde, schizofrene geest, opgesloten in een isoleercel. Toegegeven, er wordt een stevige show neergezet, maar het is doodeng en een flinke bak teringherrie. Maar met de vaste schare duistere zielen onder de mondiale Songfestivalfans, is dit gek genoeg een zekerheidje voor de finale.

Voorspelling: Haalt de finale

* Verenigd Koninkrijk

Olly Alexander - Dizzy

Voor de Britten verloopt het Eurovisie Songfestival de laatste jaren, met een kleine uitzondering in 2022, vaak uiterst teleurstellend. Ze sturen een gemiddeld popliedje met een jonge artiest die al eens in de charts heeft gestaan, om vervolgens matig te zingen en op geen enkele manier op te vallen. De ingrediënten zijn dit jaar derhalve exact hetzelfde, met een kleine twist. Olly is een vooraanstaand activist voor LGBT-rechten en zal met zijn act daarin weinig schuwen. Het resultaat is dat we ons drie minuten lang in de douche van de mannenkleedkamer bevinden en iedereen is erg goed bevriend met elkaar. Past ook goed op een Canal Pride boot en vanavond een mooie kans om de reacties te peilen voor zaterdag.

Automatisch geplaatst voor de finale

5 Oekraïne

Alyona Alyona & Jerry Hall - 

Teresa & Maria

Helaas is Oekraïne nog altijd verwikkeld in de oorlogssituatie met Rusland. Dat blijft daarmee ook een thema in hun Songfestivalinzendingen. Gelegenheidsduo Alyona en Jerry brengt een meeslepend lied over hoop in de vorm van de barmhartigheid van Moeder Theresa en de maagd Maria. Groots, intens en prachtige visuals, met een knipoog naar de Leeuwenkoning. Naar het einde toe wordt het lied wel een beetje repetitief, daar kan zelfs  de moeilijk te plaatsen rap-onderbreking weinig aan veranderen.

Voorspelling: Haalt de finale

6 Polen

Luna - The Tower

Het creatieve team van Polen wilde voor de lunch de brainstormsessie afronden. We hebben een zangeres genaamd Luna en een lied met als titel The Tower. Eureka: we doen een grote maan op de achtergrond en zetten die meid op een toren! Ondertussen is er ook nog even bij de schoudervullingleverancier van Joost Klein geshopt. Uiteindelijk komt het gehele schaakspel voorbij en dat maakt meer indruk dan de vocale kwaliteiten van Luna. Een nogal saai lied, dat ook nog eens de pech heeft tussen de twee torenhoge favorieten van de avond in te zijn geprogrammeerd. Als jij je dit lied nog herinnert aan het eind van de avond, ben je een van de weinigen. 

Voorspelling: Haalt de finale misschien

7 Kroatië

Baby Lasagna - 

Rim Tim Tagi Dim

Het is niet makkelijk als jongen van het platteland om je geboortestreek achter je te laten en naar de grote stad te vertrekken. Je moet nog je koe verkopen, je moeder gedag zeggen en miauw zeggen tegen de kat, in de hoop dat ie terug miauwt. Om de pijn te verzachten zullen we dansen en onverstaanbaar Engels zingen. Baby Lasagna maakt er een groot spektakel van met makkelijk te imiteren danspasjes en een dreigende beat. Lasershows met zwaaiende katten en driestige paarden ontbreken vanzelfsprekend niet, evenals de gemaskerde bandleden. Een potentiele winnaar die drie minuten lang vermaak levert.

Voorspelling: Haalt de finale

8 IJsland

Hera Björk - 

Scared of Heights

Dit is allesbehalve drie minuten vermaak. Routinier Hera deed in 2010 ook mee en behaalde een 19e plaats in de finale. Dat lijkt dit jaar niet haalbaar. Scared of Heights is op alle fronten gedateerd. Het zou op zijn best dienst kunnen doen als achtergrondmuziek in een nagesynchroniseerde young adult Nickelodeon serie bij een scène op een schoolfeest. Ook de act is niet de meest aansprekende deze avond. Hera staat in goud beglitterd cowboypak op een zeepkist. Een armzwaai of een vingerknip vormen het hoogtepunt van haar entertainment-arsenaal. In de zaal zal men braaf meezwaaien met de vlaggetjes, thuis een perfect moment om de stofzuigerzak even te legen.

Voorspelling: Haalt de finale niet

* Duitsland

ISAAK - Always On The Run

27 - 26 - 25 - 4 - 25 - 25 - 25 - 26. Dat zijn de meest recente resultaten van Duitsland op het Songfestival. Het is aan ISAAK om weer eens een goede score neer te zetten. Of in ieder geval beter dan eennalaatste te worden. Op het eerste gehoor zou Always On The Run daarin moeten slagen, want het is best een lekker radiolied. Op het podium blijken de Duitsers echter toch weer de plank flink mis te slaan. ISAAK begint in opa's bureaustoel en schreeuwt wat zinnen de leegte in. Vervolgens blijkt dat hij zich in een soort verlaten loods bevindt waar iemand de barbecue wat te heftig heeft opgepookt. En terwijl de boel langzaam affikt, sterft de zanger met zijn lied een eenzame dood. De laatste plek ligt binnen bereik.

Automatisch geplaatst voor de finale

9 Slovenië

Raiven - Veronika

Als de smeulende resten van Duitsland zijn opgeruimd, is het tijd voor de Sloveense klaagzang. Of zang, Veronika is eigenlijk niets anders van tweeëneenhalve minuut van gegil, terwijl mensen in huidkleurige pakken door elkaar heen bewegen. Een lied met een kop en een staart wil het in ieder geval nooit worden. In de aanloop naar dit Songfestival heb ik dit geen enkele keer tot het einde kunnen luisteren en ook deze dinsdag zal ik het gebruiken om mijn vrienden te vragen of ze nog een drankje willen. 

Voorspelling: Haalt de finale niet

10 Finland

Windows95Man - No Rules

Van alle verrassingseieren die je in je leven zult tegenkomen, is dit zonder twijfel degene met de meest bizarre inhoud. Want nadat de rook is opgetrokken en het house piano'tje dit lied op gang heeft getrokken, openbaart Windows95Man zich. Een soort Valterri Bottas, maar dan zonder broek en de kunst is om zo lang mogelijk de illusie te weken dat ie geheel naakt is tussen de benen. Ondertussen is er nog een minstens zo rare tweede figuur die zonder enige vocale kwaliteiten het refrein voor zijn rekening neemt. No Rules is de ultieme kermisact van deze Songfestivaleditie, hier kan je geen emotionele spin aan meegeven. Toch moet je het ze nageven, het is zo slecht dat het bijna goed is. Vrolijk is het sowieso en met 100% televote in de halve finale, gaat dit gewoon door naar zaterdag. 

Voorspelling: Haalt de finale

11 Moldavië

Natalia Barbu - In The Middle

Ook de tweede terugkerende Eurovisie-artiest van vanavond heeft moeite om zich aan het verleden te ontworstelen. Net als IJsland komt Moldavië met een zangeres die al eens meedeed. Natalia was er in 2007 bij en deed dat beter dan dit jaar. Zielsverloren alleen staat ze in haar Griekse godinnen toga, alsof ze twee uur te vroeg voor het themafeest is komen opdagen. Uit pure ellende besluit ze dan maar een lied te zingen dat nooit weet te boeien, terwijl de vleugels en viool het geheel meer op een interval-act doen lijken dan een serieuze deelnemer aan deze halve finale. 

Voorspelling: Haalt de finale niet

* Zweden

Marcus & Martinus - Unforgettable

Als winnaar van vorig jaar is Zweden gastheer en daarmee automstisch geplaatst voor de finale. Zoals ieder jaar spuugt de Zweedse Eurovisiefabriek weer een gelikte productie uit, die vanaf de nationale finale al staat als een huis. De tweeling Marcus en Martinus gaat niets doen wat je nog nooit gezien of gehoord hebt. Sterker nog, Unforgettable is het exacte gecombineerde gemiddelde van alle Zweede Songfestivalacts van de voorbije tien jaar. Hoeft niet persé te winnen, gaat het ook niet doen, maar is prima entertainmaint.

Automatisch geplaatst voor de finale

12 Azerbeidzjan

Fahree ft. Ilkin Dovlatov - Özünlə Apar

We bevinden ons op de kale hellingen van Kaukasische bergen, turen voor ons uit en overdenken het leven dat aan ons voorbij lijkt te zijn geflitst. Een groep gesluierde muzikanten uit de regio begeleidt ons onderwijl om richting een diepe trance te komen. Dat is zo'n beetje de sfeer waarmee Azerbeidzjan het publiek dit jaar probeert te verleiden om punten te geven. Om het kracht bij te zetten is er ook nog een typische meneer met hoge stem voor de essentiële klaagzang. Ik vind dit geweldig en van mij mogen ze naar de finale, maar dat is tegen beter weten in. Waar dit voorheen uitstekend werkte, is dit niet meer de stijl waar het verjongende Eurovisie publiek hun TikTok voor aan de kant legt. Bovendien zijn de Azeri op dit moment weinig populair in Europa vanwege hun dreigende retoriek aan het adres van de Armeense buren. Zal waarschijnlijk sneuvelen.

Voorspelling: Haalt de finale misschien

13 Austral

Electric Fields - One Milkali

Met One Milkali brengt Australië een boodschap van verbinding en broederschap. In eerste instantie tussen alle inwoners op het Australische eiland, maar mocht het meezitten ook in het Midden Oosten. Er wordt in ieder geval voor een deel gezongen in een aboriginal-taal en ook de didgeridoo zal niet ontbreken. Zo ontstaat er die typische naïeve schoolreis-energie met die ene meester die het album van Simply Red keer op keer draait in de bus en de eetzaal. Het swingt heus wel, maar toch voelt het allemaal vrij ongemakkelijk aan, zonder te kunnen verklaren waarom. Grote dromen ten spijt, wereldvrede zal nog even moeten wachten.

Voorspelling: Haalt de finale misschien

14 Portugal

Iolanda - Grito

Portugal gaat, zoals zo vaak, op de melancholische toer. Je bent nu eenmaal het land van fado of je bent het niet. Zweverige klanken gaan samen met moderne dans, uitgevoerd door Iolanda en 4 bankrovers die ergens de briefing qua outift enigszins gemist lijken te hebben. Hun vrienden zouden hen er bij Opsporing Verozcht in ieder geval toch met gemak uitpikken. Maar zoals wel vaker geldt bij deze kunstvorm, vraag vooral niet naar de betekenis. Grito is een lied om aandachtig naar te luisteren, terwijl je voor je uit staart over de Atlantische Oceaan. En wellicht komt de gedachte in je op dat dat verhaal van Kapitein Ortega best eens waar zou kunnen zijn. Portugal wordt geholpen door de startvolgorde, mooi aan het einde en brengt sereniteit tussen twee ietwat hysterische acts in. 

Voorspelling: Haalt de finale

15 Luxemburg

Tali - Fighter

Terwijl de European Broadcasting Union het aantal deelnemende landen de laatste jaren flink ziet afnemen, keert Luxemburg juist terug na 30 jaar afwezigheid. Dat wordt beloond met deze gunstige afsluitende plek in de avond. Tali zal het nodig hebben, want Fighter is geen baanbrekend lied en zijzelf evenmin de meest getalenteerde zangeres. Ontzettend middle of the road, met een dansje, een uithaal en wat vlammen en zelfs tweetalig. Toch doet het niet zo veel allemaal. Braaf en wel heel meisjesachtig, op de EO Jongerendag zou dit niet misstaan. Kabbelend naar het einde van de avond.

Voorspelling: Haalt de finale