1e Halve Finale 2023

Op dinsdag 9 mei vindt de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival van 2023 plaats. Dit jaar doen er slechts 37 landen mee en zijn er al zes direct geplaatst voor de finale. Daardoor bestaat de halve finale van vanavond uit enkel 15 landen. Waar normaal acht landen moeten afvallen, zijn dat er vanavond maar vijf. Helaas voor iedereen die vanavond moet optreden is deze halve finale vele malen sterker dan die van donderdag, dus iedereen moet aan de bak. En de bak wordt goed gevuld met veel traditioneel Eurovisie vermaak.

Na alles wat er de afgelopen weken in de media over gezegd is, wordt het vanavond vooral spannend hoe Mia en Dion het gaan doen. De finale halen zou mooi zijn, maar het lijkt erop dat iedereen al gelukkig is als er zuiver gezongen gaat worden. De idiote act van Kroatië gaat zeker niet zuiver zijn, maar dat is ook niet de intentie. Of het gaat werken valt te betwijfelen. Landen die zich beduidend minder zorgen zullen maken zijn Zweden, Finland, Noorwegen, Servië en Israël. Ook Tsjechië en Moldavië lijken wel redelijk veilig. Aan de andere kant zullen Ierland, Azerbeidzjan en Letland extra moeten genieten van hun optreden vanavond, de kans dat zij zaterdag opnieuw het podium mogen betreden lijkt nihil. 

1 Noorwegen

Alexandra - Queen of Kings

Daar zijn de vikingen. Nadat het engelenkoor de introductie heeft gedaan, beginnen we met een deuntje dat doet denken aan zo'n we-drinken-er-nog-één-zeemanslied, waarna Alexandra als een soort noordelijke superheldin uit het Marvel universum haar strijdlied aanheft. Dreigende beat, stevige uithalen, lichtzwaarden, een dramatische viool, dat werk. En meteen het eerste Eurovisie cliché van de avond: danseressen die in een lijn achter de zangeres gaan staan en zo de illusie wekken dat ze 10 armen heeft. Die kan van de bingokaart. Uitstekende opening van de avond, we zitten er lekker in.

Voorspelling: Haalt de finale

2 Malta

The Busker - Dance

Lied twee en meteen het tweede Eurovisie cliché: de overactieve saxofoonspeler. Dat scoort bij mij persoonlijk altijd punten. Deze muzikant behoort toe aan de band The Busker, die sowieso het allemaal een stuk luchtiger aanpakken dan hun Noorse voorgangers. Dus we zitten lekker op een bankje, we toeren wat in een klassieke Amerikaanse Flodder auto en we dragen ondertussen een leuke hipstertrui waar de zanger zich erg prettig in voelt en toch ook overstapt op glitters. Vrolijke chaos zonder enige rode draad.

Voorspelling: Haalt de finale misschien

3 Servië

Luke Black - Samo Mi Se Spava

Het is alweer gedaan met de lol. Servië neemt ons mee naar een jaar ergens in de toekomst en de wereld lijkt in diepe ellende verzonken. Eeuwig slapen en dromen is beter dan het leven in een wereld die brandt, meldt held Luke ons nadat is hij is ontwaakt in een soort halve oester. Zijn gemondkapte kameraden zitten met stofzuigerslangen vast aan een anti-christ in de vorm van een mechanische kreeft, die honger en oorlog over de aarde verspreidt. Dit opbeurende lied wordt ondersteund door dreigende synthesizers, die je even doen denken aan een slechte videogame uit de jaren 90 en vreemd genoeg eigenlijk toch best lekker klinken.


Voorspelling: Haalt de finale

4 Letland

Sudden Lights - Aija

Wie dacht dat de ellende voorbij was heeft het mis. Sudden Lights brengt namens Letland het meest zeikerige lied van het festival en het is niet eens een ballad! Aija is een verhaal in drie delen. We openen met een electro-dubstep klaagzang van de zanger in zijn duistere periode. Daarna volgt een aanstellerige fase met gitaristen die moeilijk kijken en veel epilepsie-alarmen, om te eindigen met een akoestisch kampvuur ensemble wat alleen met een van pijn vertrokken gezicht gezongen kan worden. Als ik mocht kiezen tussen een wereld van oorlog en vuur gedomineerd door een mechanische kreeft of dit, doe dan maar die kreeft. 

Voorspelling: Haalt de finale niet

5 Portugal

Mimicat - Ai Coração

Portugal is doorgaans een van de landen die niet te experimentele acts stuurt en dichtbij de eigen muzikale cultuur blijft. Ai Coração is daar geen uitzondering op. Qua sfeer is het vertoeven in een Portugese ballroom of ouderwetse nachtclub waar dames in zwierige rokken gepassioneerd dansen. Na al die Letse emo-terreur is dit exact waar Europa aan toe is, een gunstige loting heet dat. Vrolijk en aanstekelijk en zin in de zomer, dat is genoeg om zaterdag opnieuw ten tonele te mogen verschijnen.

Voorspelling: Haalt de finale

6 Ierland

Wild Youth - We Are One

Ierland is doorgaans een van de landen die niet te experimentele acts stuurt en dichtbij de eigen muzikale cultuur blijft. We Are One is daar geen uitzondering op. Helaas voor de Ieren is de brave-hitjes-formule wel redelijk uitgewerkt op het Songfestival. Al heel wat jaren... Toch proberen ze het dit jaar met een op zich fris bandje die een anthem-achtig liedje brengt dat 15 jaar geleden vrij gangbaar was op de radio. Er is niet zoveel mis mee, maar veel vuurwerk brengt het ook niet. Een soort saté van de haas in een restaurantje in Zevenaar. Daarom schieten ze zelf maar een paar sterretjes af in de hoop nog enige vorm van spektakel te kunnen vijnzen. Wederom geen kwalificatie voor Ierland.

Voorspelling: Haalt de finale niet

7 Kroatië

Mama ŠČ! - Let 3

Een roze HitlerStalin die protesteert in iets wat zich het best laat samenvatten als een matige groep 8 musical tegen de Russische machtspolitiek. Op dit niet politieke festival een wonder dat het is toegelaten. Samen met zijn maten, die ook een leuke outfit uit de carnavalskist van Oom André hebben weten te scoren, verklaart hij de liefde aan tractoren. Daarmee bedoelen ze niet de Twitter-vrienden van de BBB, maar de Oekraïense landbouwwerktuigen die tanks buit maakten. Een enigszins serieuze boodschap verpakt in een heleboel ongecoördineerd lawaai. Tot overmaat van ramp komt ook nog een soort Lurch met kernraketten het podium op. Met enkel televoting in de halve finale zou het zomaar bij de beste tien kunnen komen, maar muzikaal is het nogal een beproeving.

Voorspelling: Haalt de finale misschien

8 Zwitserland

Remo Forrer - Watergun

Meer anti-oorlogssentiment vanuit het neutrale Zwitserland. Oorlog is geen spelletje voor kinderen, ze schieten er niet met waterpistolen en we zijn verworden tot lijkzakken. Zo krijg je de sfeer er wel in vanavond. Het is kunstzinnig en een beetje saai, maar Remo kan in ieder geval wel zingen en de rookbommen geven het geheel toch een beetje een schimmige sfeer. Gaat vermoedelijk ten onder in het geweld van de meer opzwepende acts deze avond en heeft veel last van de afwezigheid van de vakjury.

Voorspelling: Haalt de finale niet

9 Israël

Noa Kirel - Unicorn

Noa bezit de power of the unicorn. Niemand weet wat dat precies is, maar dat is geen reden tot klagen. Dit is klassiek Songfestival, met alle benodigde clichés in drie minuten gepropt. Veel dans en show en het LED scherm maakt overuren. De verbastering van phenomenal naar femininal is mooie linguistische vrijheid om extra lettergrepen te verzinnen zodat je tekst beter in het ritme past. Dat ritme is overigens de laatste halve minuut totaal anders dan alles ervoor. Noa vraagt dan namelijk of men haar wil zien dansen, maar wacht het antwoord niet af. Een nette omschrijving van haar stijl is 'lenig', maar oordeel vooral zelf.

Voorspelling: Haalt de finale

10 Moldavië

Pasha Parfeni - Soarele si Luna

Ieder jaar is er wel een act die gebaseerd lijkt op shamannen, druïdes en mystieke sekten die je in een trance willen brengen met muziek en dans, alvorens ze je in stukken snijden en offeren aan welke bosgod zij dan ook maar vereren. Dit jaar vult Moldavië die rol in, en er wordt flink uitgepakt. De knot en staart van Pasha zullen het sowieso goed doen in Amsterdam, en zijn omslagdoek zal in veel yoga winkels vanaf volgende week verkrijgbaar zijn. Maar er is meer! Dames met hoorn-pruiken die samen in de juiste positie een gewei vormen, een gepassioneerde trommelaar en een gemaskerde dwerg met een fluit. Raar, maar het werkt. Kijk AVROTROS, dat is hoe je Eurovisie speelt. Niet om te winnen, wel om een indruk achter te laten (en de zon- en maangoden tevreden te houden).

Voorspelling: Haalt de finale

11 Zweden

Loreen - Tattoo

In 2012 won Loreen het Songfestival met Euforia, wat nog steeds als een van de beste Songfestival acts allertijden wordt beschouwd. Dat kwam niet alleen door het lied, maar ook door haar energieke dansmoves en uitdagende staging. In die zin in Tattoo enigszins een kopie van Euforia. Het ziet er geweldig uit, klinkt erg goed en heeft een slim haakje. Het zal heel veel mensen gaan aanspreken en wellicht winnen, maar persoonlijk vind ik het niet beter dan Euforia. Gaat natuurlijk wel lachend naar de finale, zelfs al kon Loreen haar gigantische hangende steen niet meenemen, omdat het dak van de Liverpool Arena niet sterk genoeg is om deze te dragen. De light-variant zal echter ook genoeg indruk wekken dat ze de last van de wereld op haar schouders draagt.

Voorspelling: Haalt de finale

12 Azerbeidzjan

TuralTuranX - Tell Me More

Azerbeidzjan heeft het niet getroffen met de startvolgorde zo na Zweden. Aan de andere kant hebben ze dat helemaal aan zichzelf te danken door zo'n gezapig lied te sturen. Tural en Turan zijn tweelingbroers die een kabbelend gitaarliedje zingen dat zelfs door de Everly Brothers nog als 'braaf' zou zijn bestempeld. Wat niet eens betekent dat het slecht is, geenszins, maar het doet gewoon niet zoveel. Denk aan Kiss Me van Six Pence None The Ricer, de oneday fly uit de jaren 90. Liftmuziek die aanmoedigt om even online te checken wie op dit moment de Roze Trui in de Ronde van Italië draagt, voordat we naar het slotstuk van de avond gaan. 

Voorspelling: Haalt de finale niet

13 Tsjechië

Vesna - My Sister's Crown

In een halve finale waar we opvallend veel mannen op het podium hebben gezien, vormt Vesna als all-girl groep een mooi contrast. Hun boodschap gaat ook nog over female empowerment en dat zij geen popjes zijn waar mannen mee kunnen doen wat ze willen.  Verschillende talen en verschillende stijlen, maar wel dezelfde outfits en kapper. De eerste keer luisteren is een hele ervaring en kan een beetje ongemakkelijk of zelfs bedreigend voelen. Het engelenkoor in het refrein en de opbouw daar naartoe is magnifiek en reden dat het mijn persoonlijke favoriet is dit jaar. 

Voorspelling: Haalt de finale

14 Nederland

Mia Nicolai & Dion Cooper - Burning Daylight

Het Songfestival gaat ten eerste over vermaak bieden en daarna over goed zingen. Echter, een veel te serieus lied, zonder spanning of memorabele instrumenten, dansjes of gadgets, niet goed zingen is een behoorlijke doodzonde. Want waarom zouden we er dan met z'n allen naar gaan zitten kijken? Mia en Dion hadden geen makkelijke aanloop naar vanavond toen bleek dat hun vocale kwaliteiten niet aansloten op het lied dat ze wilden zingen. Het lied werd aangepast en is nu zingbaar, met name door de hulp van achtergrond zangers, maar heeft nog meer grijze-muis-risico dan het origineel. Met deze versie en intieme cameravoering krijgen we hopelijk de beste versie van Burning Daylight voorgeschoteld binnen de beschikbare mogelijkheden. Dan nog zal het kantje boord zijn of we zaterdag opnieuw mogen aantreden.

Voorspelling: Haalt de finale heel misschien

15 Finland

Käärijä - Cha Cha Cha

Het Songfestival gaat ten eerste over vermaak bieden en daarna over goed zingen. En Käärijä is zeker niet de beste zanger van dit festival, maar dat hoeft ook niet als dit is wat je komt doen. Wat een idiote energie, dit is hoe je publiek vermaakt. Cha Cha Cha is opgedeeld in anderhalve minuut boze rap en anderhalve minuut intense blijheid. Gebracht door een man in een groen bomberjack waarvan enkel de mouwen bewaard zijn gebleven, een leren broek met stekels en een good old bloempotkapsel. Vervolgens trekt ie letterlijk een krat aan neon-roze dansers open en gaat plezier met hen maken. Het vraagt enige open geest, maar zit stiekem erg goed in elkaar. Dit zou niet alleen de winnaar van deze avond, maar zelfs van het hele festival kunnen worden. Arme Mia en Dion, niemand weet nog hoe hun liedje ging.

Voorspelling: Haalt de finale