Finale 2023

Vanavond is het zo ver! De grote finale van het Eurovisie Songfestival 2023 gaat plaatsvinden in Liverpool. Het is weer tijd voor de prachtige jaarlijkse parade van kleurrijke artiesten uit alle hoeken van het continent en daarbuiten. We hebben de Ierse zanger in gouden cameltoe-kostuum, de San Marinese chaosband, de Letse depressiegroep en ons eigen onfortuinlijke duo inmiddels achtergelaten in de halve finales. Dat betekent dat er vanavond 26 landen de arena gaan betreden op zoek naar eeuwige roem. In sommige gevallen zijn dat terecht kanshebbers, maar zoals altijd zijn er ook een paar kermisacts doorheen geglipt die een grotere uitdaging voor het gehoor, en soms ook de ogen, zijn. 

Lukt het Loreen om vanavond na 12 jaar opnieuw te winnen, of zal het naar een Finse rebel gaan met Hulk mouwtjes? Misschien kan Frankrijk of Spanje of Israël verrassen, en hoeveel sympathiepunten gaat Oekraïne dit jaar nog kunnen behalen? Of is de Belgische Hoedenman de Dark Horse die dit jaar vriend en vijand verrast?  We zullen ons in ieder geval ook nog een keer door de Kroatische herrie en Poolse zolderkamerkeyboards moeten worstelen. Oftewel: het wordt het geweldig!

1 Oostenrijk

Teya & Salena -
Who The Hell Is Edgar?

De finale moeten openen is voor de artiesten zelf vaak niet ideaal, maar voor de kijker is het erg gunstig dat Oostenrijk vanavond mag aftrappen. Teya & Salena zijn bezeten door de geest van Edgar Allen Poe, een voordeel dat hen makkelijker roem zal kunnen brengen dan als ze als nobodies zichzelf zouden moeten bewijzen. Een dode man is een betere referentie dan een levende vrouw, is de spottende boodschap.  In een ode aan oprechte creativiteit als tegenhanger van goedkoop succes is Who the Hell is Edgar? een prettig en energiek lied met veel actie en een kenmerkend TikTok dansje voor de jonge kijkers, drukke bedoeningen op de LED schermen en een makkelijk te onthouden refrein. Poe, Poe, Poe, Poe, Poe, Poe, Poe... Met iets meer glimlach dan donderdag, zou dit het goed moeten kunnen doen.

Voorspelling: 6-11

2 Portugal

Mimicat - Ai Coração

Aan Portugal de onfortuinlijke eer om als tweede aan te treden. Hopelijk kunnen ze de vloek enigszins breken met hun vrolijke, traditionele optreden dat doet denken aan een donkere nachtclub waar je enkele uren na middernacht nog vertoeft en het laatste burlesque optreden van de avond meepakt. Zwierende rokken en krullen in een vuurrode setting. Zelfs de meest norse Eurovisie hater in de kamer, die eigenlijk niet wilde kijken vanavond, loopt het risico toch met een voetje mee te tikken op het ritme van het opzwepende Ai Curação. 

Voorspelling: 12-17

3 Zwitserland

Remo Forrer - Watergun

Remo was dinsdag een van de grote concurrenten van Nederland, vanwege dezelfde ingetogenheid van zijn anti-oorlogsliedje. Toen bleek dat hij loepzuiver (echt loepzuiver, niet Jan Smid loepzuiver) kon zingen op het moment dat het moest, viel het doek eigenlijk al voor Nederland. En dat is knap, want Watergun is op zichzelf niet direct een knaller die je keer na keer in je playlist zou selecteren. De kunst is dat Remo het geheel niet al te zeurderig maakt en daarmee precies de juiste snaar weet te raken. Profiteerde ook dat hij direct na de Kroatische chaos mocht optreden. Na de vrolijke Portugese bijdrage is het effect wellicht iets kleiner.

Voorspelling: 14-20

4 Polen

Blanka - Solo

Zonder enige twijfel is Solo het matigste lied van deze editie van het Songfestival. Dat het de finale heeft gehaald doet daar weinig aan af. Blanka's zingkwaliteiten zijn hooguit acceptabel te noemen, maar met name de muziek is niets meer dan je 13-jarige neefje die op het oude keyboard van oom Joey een deuntje bij elkaar toetst en de malle-effecten-knop heeft gevonden. Ook van de tekst moet dit lied het niet hebben, de Nobelprijs voor de Literatuur lijkt ver weg met zinnen als 'I never let me down, di di down down down'. Om toch nog iets van deze zomerse all inclusive resort jongerendisco te maken, zien we een reclame voor D-Reizen op de achtergrond. De enige redding voor Polen is dat Blanka haar looks en dans-skills mee heeft en beiden in de strijd om de gunst van de televoters.

Voorspelling: 18-24

5 Servië

Luke Black - Samo Mi Se Spava

Servië neemt ons mee naar een toekomst waar de wereld in diepe ellende is verzonken, wellicht veroorzaakt door de Poolse nepheid. Eeuwig slapen en dromen is beter dan het leven in een wereld die brandt, meldt Luke ons nadat is hij is ontwaakt uit zijn oester. Zijn gemondkapte kameraden zitten met stofzuigerslangen vast aan een anti-christ in de vorm van een mechanische kreeft, die honger en oorlog over de aarde verspreidt. Dit opbeurende lied wordt ondersteund door dreigende synthesizers. Van zingen is niet echt sprake, dus je moet van hijgerige fluisteringen houden om je door deze drie minuten heen te worstelen.


Voorspelling: 13-19

6 Frankrijk

La Zarra - Evidemment

Vaker stonden artiesten letterlijk op grote hoogte op het Songfestical, maar zelden zo gratieus als La Zarra. Als een absolute diva brengt ze haar lied dat opent als een klassiek Frans chanson en langzaam verandert in een zalige discoplaat. Ondertussen vindt er ook een magische verdwijntruc plaats, want waar blijven die onderste drie meter van haar jurk toch ineens? Évidemment is een showcase voor de pracht van de Franse taal en godzijdank is niet geprobeerd om er een paar slecht uitgesproken Engelse zinnetjes tussendoor te weven. Elegantie, klasse, zelfvertrouwen en swing. Dit is absolute perfectie. 

Voorspelling: Plaats 1-5

7 Cyprus

Andrew Lambrou -
Break A Broken Heart

Andrew ziet eruit als een foute cabrio rijder met lichtgevende wieldoppen, die met een strak shirtje over de boulevards in Cyprus loopt en je met gratis shotjes probeert een of andere goedkope tent binnen te lokken waar het iedere dag 90s party is. Toch blijkt het een hartstikke gevoelige jongen die met hoge uithalen waarschuwt dat zijn gebroken hart niet nogmaals beschadigd kan worden. Een soort mediterrane versie van Mijn Houten Hart dus in feite. Ligt lekker in het gehoor en vinkt een heel lijstje af voor de Songfestival bingo af. Inclusief blote voeten voor extra sympathie.

Voorspelling: Plaats 11-17

8 Spanje

Blanka Paloma - Eaea

Geen vrolijke zomerse klanken uit Spanje dit jaar, maar zwaarmoedige literaire kost. Eaea lijkt voor de ongetrainde luisteraar op een groep luid huilende vrouwen zoals je die wel eens ziet als er in de Arabische wereld een begrafenisstoet voorbij komt. En misschien is het dat ook wel. De Moorse invloeden (want die had je in Spanje, dank u middelbare school) tonen zich hier wellicht? De tekst wil zoveel zeggen als "mijn kind als ik sterf, begraaf me dan in de maan, O tranen van de Nijl'. Het is al met al een nogal verwarrende ervaring. Sommigen zullen in extase zijn geraakt en tot diep in hun ziel geraakt zijn, terwijl anderen aan de buren aan het uitleggen zijn dat er niets aan de hand is en dat hun kat niet zojuist geofferd is aan de maangodin. Kortom, voor ieder wat wils.

Voorspelling: Plaats 4-9

9 Zweden

Loreen - Tattoo

In 2012 won Loreen het Songfestival met Euforia, wat nog steeds als een van de beste Songfestival acts allertijden wordt beschouwd. Dat kwam niet alleen door het lied, maar ook door haar energieke dansmoves en uitdagende staging. Met Tattoo is ze in dezelfde trucendoos gedoken en lijkt daarmee opnique af te stevenen op succes. De last op haar schouders wordt gesymboliseerd door de grote blokken die haar dreigen te verpletteren. Het ziet er geweldig uit, klinkt erg goed en heeft een slim haakje, en is in veel landen al weken in de hitlijsten te vinden. Dat is natuurlijk een gigantisch voordeel. Ten opzichte van concurrent Finland is het de veiligere keuze voor een breder publiek dat inspeelt op de emoties. Echt feest in de zaal of thuis wordt het echter niet.

Voorspelling: Top 2

10 Albanië

Albina & Familja Kelmendi - Duje

Bij het Eurovisie Songfestival hoort Balkandrama en gelukkig stelt Albanië in dat genre zelden teleur. Op traditionele, wijze zingen Albina en haar familie over grote intriges die hen zijn aangedaan in eigen taal met flinke vlammen het geheel kracht bij zetten. En zoals ieder jaar haalt dat gewoon weer de finale! Nu we er eenmaal beland zijn, is de verwachting dat Duje wel een beetje weg zal vallen in het grotere geheel, met een aankleding die doet denken aan een uitvaart of een humorloos restaurant.

Voorspelling: 22-26

11 Italië

Marco Mengoni - Due Vita

Enkele maanden geleden ging er online een filmpje viral van een man die in slow motion een trap op liep en zich steeds zijwaarts liet vallen in een trampoline om weer perfect ergens op de trap terug te stappen. Italië brengt twee van zullen mannen, wat een weelde! Ergens op de voorgrond staat een man in een zilver glitter shirt en een baard te zingen. Hij doet dat heel zuiver en mooi, maar het lied weigert echt spannend te worden. In de halve finale werd Marco geïnterviewd en gaf hij aan dat zijn geheime talent is om het huis op te ruimen en de planten water te geven. Dat zegt eigenlijk wel genoeg. We kennen dit trucje nu wel van de Italianen, desondanks zullen de vakjuries dit zeker flinke punten geven. 

Voorspelling: Plaats 8-14

12 Estland

Alika - Bridges

Het is altijd een klein wonder hoe bij het Eurovisie Songfestival iemand eerst heel serieus piano speelt, om vervolgens aan de wandel te gaan, terwijl we de piano door horen gaan. Een pianist inhuren die vijnst te spelen was wellicht iets geloofwaardiger geweest. Een flauwe gimmick die deze prima gemiddelde Eurovisie ballad eigenlijk niet nodig heeft. Een kleine overkill aan armgebaartjes in een blauwe waterwereld. Verder weinig op aan te merken, ook weinig aan te onthouden.

Voorspelling: 17-22

13 Finland

Käärijä - Cha Cha Cha

Finland laat zien dat creativiteit en lef beloond kan worden, mits je er met volle overtuiging voor gaat. Käärijä gaat als de Hulk tekeer op het podium in fel neongroene mouwtjes. De eerste anderhalve minuut vraagt enige verdraagzaamheid van de kijker, want de meesten zullen deze stijl niet vaak in de auto of op de steiger aan hebben staan. Veel doorgesnoven hooligans verbleken bij de energie die we hier zien. Dreigende rap wordt rechtstreeks de huiskamers ingebeukt. Met zijn roze ballroomdansers schakelt hij vervolgens over naar ultieme blijheid waarbij het Cha Cha Cha door de hele zaal gescandeerd wordt. En misschien ook wel thuis! Het jolige dansje met dito hoofd maakt het geheel helemaal af. 

Voorspelling: Top 2

14 Tsjechië

Vesna - My Sister's Crown

De zuurstokroze wereld van Vesna voelt minstens zo ongemakkelijk aan als die van Finland. Intimiderend soms zelfs. De identieke kleding en de lange vlechten zorgen voor een act die niet draait om uiterlijk, maar om het gevoel dat het uitstraalt. Qua samenzang een unieke ervaring deze avond en indringens op de juiste manier. 'We are not your dolls', dus behandel ons ook niet als zodanig. Zou van mij mogen winnen, maar mist daarvoor een beetje entertainment. Wild card deze avond.

Voorspelling: 11-17

15 Australië

Voyager - Promise

In drie minuten de volledige rock ervaring neerzetten, dat is wat Voyager gaat proberen en keihard in zal slagen. Echte rockers met baarden, lang haar, glitterjassen en headbangend opgaan in het optreden. Back to the Future on steroids en zonder hooverboard toch absoluut vermakelijk. Vanaf de start is het opzwepend en vanzelfsprekend staat er een Bassie & Adriaan auto op het podium die de perfecte achtergrond vormt voor een keytar-solo. Owning the stage werd zelden zo duidelijk gedemonstreerd. Gaat bakken met punten halen. Nooit meer zeuren of Austalië wel mee mag doen, ze nemen het vele malen serieuzer dan veel andere landen die keer op keer de plank misslaan.

Voorspelling: 4-10

16 België

Gustaph - Because Of You

Toen hij in eigen land verkozen werd, waren de reacties niet mals. Gustaph stond laatste bij de bookmakers en won zomaar de nationale selectie. Ook voor het Eurovisie Songfestival leken zijn kansen lange tijd nihil, maar keer op keer bewijst hij het tegendeel met zijn 90s dance hit. Because of You zou niet moeten werken, maar doet het wel. De overtuiging en zelfvertrouwen van de zanger zijn de sleutel tot het succes. En dan boeit het niemand meer dat het een beetje een ouderwets lied is, of dat die hoed te groot is, of dat roze zelfs enkele flamingo's doet fronsen, of dat dansje te kneuterig is. Nee, hier staat een man die het niet boeit wat je van hem denkt, en met volle overtuiging met zijn vriendinnen op het podium staat om blijheid te brengen. Een reminder dat teveel nadenken soms nergens toe leidt. Verrassing van de avond.

Voorspelling: 6-11

17 Armenië

Brunette - Future Lover

.In de smeekbede voor haar toekomstige geliefde, gooit Brunette haar ziel en zaligheid op tafel. een ietwat heftige variant op een dating app waar de kerkklokken luiden wanneer er een match is gevonden. Voldoet alle vereisten van een modern songfestival lied en ook deze bevat rap en een dance break. Modulatie is iets van vroeger. Een prachtig voorbeeld hoe de juiste staging een gemiddeld lied kan promoveren tot een intense belevenis. 

Voorspelling: 7-13

18 Moldavië

Pasha Parfeni - Soarele si Luna

Het huwelijk tussen de zon- en maangod kan alleen gesloten worden door middel van een ritueel offer. Onze shaman Pasha kent gelukkig de juiste spreuken en leidt ons door deze seance. Getooid in een prachtig picknickkleed en een knowt waar de gemiddelde Amsterdamse festivalganger jaloers op zou zijn, roept hij zijn volgelingen bij elkaar. De troms worden geslagen, de priesteressen voeren hun dans uit. Roel van Velzen krijgt ook een kleine rol toebedeeld als fluitspeler en de verpersoonlijking van de God Pan die toeziet op dit uiterst vreemde ritueel. Wordt in Nederland vanzelfsprekend niet begrepen, maar draagt zeer bij aan de etnische diversiteit van het festival en kan op goede aantallen Balkanpunten rekenen.

Voorspelling: 15-21

19 Oekraïne

Tvorchi - Heart of Steel

Hoewel we in Liverpool zijn dit jaar, hadden we natuurlijk in Kyiv moeten zitten. Oekraïne won vorig jaar met een origineel lied dat goed was, maar wellicht zonder sympathiepunten niet de op de eerste plek zou zijn geëindigd. Hoewel de bookmakers verwachten dat Oekraïne op diezelfde reden opnieuw in de top 3 zal eindigen, zou me dat verbazen. Het duo Tvorchi brengt een enigszins agressieve rap over harder worden als gevolg van ellende meemaken, welke zonder meer indruk zal maken. Heart of Steel is echter bij lange niet van dezelfde orde als Stefania vorig jaar. Zal nog steeds wat punten pakken, maar zal niet in de buurt komen van nieuwe winst.

Voorspelling: Plaats 14-21

20 Noorwegen

Alexandra - Queen of Kings

Daar zijn de vikingen. Nadat het engelenkoor de introductie heeft gedaan, beginnen we met een deuntje dat doet denken aan zo'n we-drinken-er-nog-één-zeemanslied, waarna Alexandra als een soort noordelijke superheldin uit het Marvel universum haar strijdlied aanheft. Dreigende beat, stevige uithalen, lichtzwaarden, een dramatische viool, dat werk. Ze is dwingend en betoverd en draagt zonder meer een van de meest fascinerende outfits van de avond. Volgens de legenden gemaakt van de schedels en gouden sieraden van mannelijke volkeren die onder haar zwaard zijn gevallen, Ofzoiets.

Voorspelling: 7-12

21 Duitsland

Lord of the Lost -
Blood and Glitter

Wat krijg je als je de duivel, een boos madeliefje, een make-up tutorial en het pakje van Britney Spears uit de videoclip van Oops... I Did It Again met elkaar mixt? Het antwoord staat op het podium: The Lord of the Lost. Dit is de hard rock band die dit jaar het genre vertegenwoordigt. Boos, dreigend, vuur, melodisch en energiek, alles wat je ervan verwacht zit erin. Dat deze band ervaring heeft met grote podia is te zien, de show ziet er geweldig uit. Als het echter niet je genre is, roept het eerder walging dan plezier op. Depressie alert op tien, maagzuurtabletten in de aanslag.

Voorspelling:  Plaats 17-23

22 Litouwen

Monika Linkyté - Stay

Deze inzending zou de AVROTROS moeten aanspreken, want Stay is exact het type lied dat ook namens Nederland vaak genoeg is ingestuurd. Het is braaf, binnen de lijntjes en gebracht door een artiest die prima in staat is om het zonder problemen te vertolken. Maar wat een irritant gejengel. De choreografie is overigens zelfs nog meer de stijl van Omroep MAX, is Helga Commandeur in Vilnius beland? Shouto Touto hallelujah, tijd om de waterstanden in de Botnische Golf op te zoeken.

Voorspelling: 21-26

23 Israël

Noa Kirel - Unicorn

Noa bezit de power of the unicorn en hoewel het nog steeds een raadsel is wat ze daarmee bedoelt, moet het wel iets betoverends zijn. Mysterieus en elegant. Dit is een allround Songfestival act waar alles tot in de puntjes is verzorgd, inclusief alle toeters en bellen die je verwacht. Hoe verder we komen, hoe meer er gebeurt totdat we in een ultieme dance off belanden die netjes aangekondigd is, maar voor de EO jongerendag ietwat gewaagd zou zijn. Intirgeert van oost tot west.

Voorspelling: 3-7

24 Slovenië

Joker Out - Carpe Diem

Joker Out heeft plezier met elkaar en het publiek en probeert niet op allerlei overdreven manieren serieus te moeten overkomen. Zou Nederland hier wellicht iets van kunne leren? In een soort Arctic Monkeys energie gaat het drie minuten lang alle kanten op, in wijde bloemenblousen en fleurige glitterbroeken. Dat ze in het Sloveens zingen boeit geen seconde, Carpe Diem herinner je je moeiteloos als ze aan het einde de recap afspelen. Dit mag de hele zomer op de radio gedraaid worden, maar zal net iets teveel voor een niche zijn om tot een abolute toppositie te kunne reiken.

Voorspelling: 9-15

25 Kroatië

Mama ŠČ! - Let 3

De protest terrormusical uit Kroatie heeft de finale gehaald. Dat is niet best. Want mannen van over de 40 die zich verkleden als een ouderwetse dictator is al verschrikkelijk, maar als ze die kostums ook nog eens uittrekken en in opa-onderbroek over het podium dansen terwijl de dorpsgek met een kernbom langskomt, dat zie je zelfs in de meest matige Suske & Wiske albums niet gebeuren. Helaas wil het Eurovisie publiek soms kermis zien en daarin voorzien deze clowns als enige vanavond. De avond is gelukkig bijna ten einde.

Voorspelling: 16-23

26 Verenigd Koninkrijk

Mae Muller - I Wrote A Song

Als je geliefde vreemd gaat kan je allerlei gemene wraakacties verzinnen of alleen thuis gaan zitten huilen, maar in plaats daarvan kan je ook een lied erover schrijven. Dat is ongeveer de strekking van dit lied dat door Mae met quasi nonchalante air wordt gezongen. Een modern popliedje met originele staging en goed gebruik van de LED schermen. Een knaller op het einde voordat we mogen stemmen en eindeloos wachten op het resultaat. Het is vermakelijk, met enkele vocale missers, maar heeft muzikaal alles in zich op top 10 te eindigen, dus dat zal voor het VK, die op de een of andere manier bijzonder weinig gunfactor genieten in Eurovisieland, wel weer ergens onderin eindigen.

Voorspelling: 21-26