Finale 2021

Op zaterdag 22 mei vindt de grote finale van het Eurovisie Songfestival van 2021 plaats. We namen inmiddels afscheid van de Ierse kijkdoos, de Poolse synthesizers, de Roemeense puber, de Macedonische Messias en uiteraard van de ultiem saaie meneer uit Georgië. Met 26 landen gaan we vanavond spelen voor de winst en dat wordt een lange zit. Ingetogen liedjes worden afgewisseld met powerballads en strakke pakken gaan naadloos over in engelenkostuums. Hier en daar zitten er nog wat valse kraaien in de green room, maar over het algemeen wordt het een vermakelijke avond met veel goede liedjes en landen die alles uit de kast trekken om een onvergetelijke act neer te zetten. En Nederland doet ook mee.

1 Cyprus

Elena Tsagnirou - El Diablo

De boze Cypriotische christenen die eerder dit jaar protesteerden tegen de deelname van dit lied aan het Songfestival, zullen dinsdag flink gebaald hebben. De Heer greep niet in om haar ketterse lied te doen falen en dus behaalde Elena met speels gemak de finale. El Diablo zal niet de prijs winnen voor het meest originele Songfestival lied in de geschiedenis, we hebben dit soort powerboosterdansplaten wel vaker gehoord. Sterker nog, we hebben dit soort powerboosterdansplaten van Cyprus zelf de laatste drie zelfs steeds gehoord. De formule werkt echter nog steeds: goede zangeres, glitterjurkje, wulpse danseressen en voor de lokale pyromaan ook nog een pleziertje.


Voorspelling: 7-12

2 Albanië

Anxhela Peristeri - Karma

Als je ooit in een televisiequiz zou zitten en zonder enige verdere informatie het optreden van Anxhela te zien krijgt, en je voor 1 miljoen euro moet zeggen welk land dit is, dan is dan eigenlijk een makkie. Albanië zou voor veel klagende Nederlanders een hemelse plek zijn, want men is er uiterst conservatief en loopt in Eurovisieland doorgaans vele jaren achter op alle trends. Lekker ouderwets gaan we mee in de heftige emoties van Anxhela, die eruit ziet alsof in haar badpak een juwelier is gaan beroven. Ze kan echter wel zingen en dus is het grote Balkandrama, waarin rotsen, vuur en wolken een essentiële rol spelen, gewoon vertegenwoordigd in deze finale.

Voorspelling: Plaats 16-23

3 Israël

Eden Alene - Set Me Free

Net als in de halve finale mag Isarël aantreden nadat de duisternis van de vorige act is opgetrokken. Eden maakte dinsdag indruk met haar lied (extreem vrolijk en uptempo), haar stem (orkaankracht en een bizar bereik), haar lingerie (men kijkt nu al uit naar de Christine le Duc gids van 2021) en haar kapsel (hoe dan?!), oftewel alle belangrijke elementen waaraan een succesvol Songfestivalliedje moet voldoen. Komt ondertussen ook nog op voor Ethiopische joden in haar thuisland, maar in al het geweld vervliegt dat deel van de boodschap mogelijk een beetje.


Voorspelling: Plaats 12-20

4 België

Hooverphonic - The Wrong Place

We gaan weer terug naar kommer en kwel, wanhoop en ellende, moordzucht en wraak. The Wrong Place is een soort creepy versie van Calm After the Storm, waarvan de staging door dezelfde persoon werd bedacht. Van de afgelopen 15 edities haalde het land slechts vijf keer de finale, maar daarvan dan wel vier keer de top 10. Hooverphonic, met zangeres Geike die we kennen van Zoutelande, past ook uitstekend in deze traditie en komt met iets dat allesbehalve een Songfestivallied is. De top10 lijkt dit jaar te hoog gegrepen voor België, want de punten zullen met name van de vakjuries moeten komen. De mensen thuis zullen voor een deel blij zijn als die enge mevrouw met haar rare vriendjes weer weg gaan, zodat ze hun geschrokken kinderen weer tot bedaren kunnen brengen.

Voorspelling: Plaats 14-21

5 Rusland

Manizja - Russian Woman

Rusland dingt zonder twijfel mee naar de prijs voor het meest malle attribuut gebruikt op het podium van dit jaar. Als een soort sumo-matroesjkapop komt Manizja na een kleine komedieshow uit een rollend pak stappen en ontpopt zich vervolgens als de Russische Missy Elliott. Was dinsdag voor velen een verrassing door de intensiteit waarmee het lied gezongen wordt en het scherm achter haar, waar honderden vrouwen mee-playbacken op haar hypnotiserende lofzang. Je moet er wel een open geest voor hebben (of in een voormalige Sovjetstaat wonen) om dit te waarderen, er zullen in Europa ook huiskamers zijn waar het volume even wat lager gezet zal worden


Voorspelling: Plaats 9-16

6 Malta

Destiny - Je Me Casse

Tijd voor toeters en malle handdansjes in een flamingo-roze wereld. Malta stond lange tijd op 1 bij de bookmakers, maar is inmiddels een beetje glans kwijt geraakt. Het lied blijft nog steeds ijzersterk, de boodschap (sterke vrouwen laten zich niet intimideren) en de act is geregisseerd als een muziekclip. Een beetje hysterisch is het af en toe wel, maar bij hen Songfestival is dat zelden een minpunt. Wat wel een minpunt is, zijn de afzichtelijke kostuums van Destiny en haar meiden die het geheel onbedoeld een soort amateuristische bonte-avond-gevoel geven. De vakjuries kijken verder dan dat, kijkers op de bank doorgaans niet. Blijft desalniettemin een lied dat flink opvalt in de recap wanneer er gestemd moet worden.

Voorspelling: Top 4

7 Portugal

The Black Mamba - Love Is On My Side

We zijn weer in de jaren 30 van de vorige eeuw, in dat rokerige jazzkroegje waar dat nog altijd een beetje vreemd ogende bandje in een hoek voor de live muziek zorgt. Wederom raak je zonder dat je het zelf merkt steeds meer aangetrokken door het lied dat zij spelen tot je op een gegeven moment merkt je dat je niet meer aan het praten bent en enkel luistert naar de zanger die beter blijkt dan je vooraf dacht. Zijn tekenfilmstem maakt het misschien nog wel knapper als je luistert hoe toonvast hij zingt. Portugal is op weg om de grote verrassing van dit Songfestival te worden, authenticiteit is daarbij het sleutelwoord. Bijna dan, de gitaarsolo op het einde die wordt uitgevoerd zoals een 6 jarige Bon Jovi imiteert is een klein deukje in het imago.

Voorspelling: Plaats 8-15

8 Servië

Hurricane - Loco Loco

Voor echte Songfestivalliefhebbers is Loco Loco het absolute summum. Servië serveert alle ingrediënten die behoren tot het smakelijke recept van het ultieme traditionele Eurovisie lied: Een rijk belegde bodem van nooit eindigende energie, enkele flinke scheppen make-up en botox, een heel pakje schreeuwerige visuals, twee liter Balkanbeats, drie grote cuppen D, en een snufje zangtalent, maar zeker niet teveel. Voorgerecht, diner en toetje in één, Hurricane is overweldigend, meeslepend en kitsch. Dus kijk niet gek op als je na anderhalve minuut jezelf ineens hoort neuriën: “Ram Ba Ba Bam I Ja Sam Sam Sam Budi Loco Loco”.

Voorspelling: Plaats 12-18

9 Verenigd Koninkrijk

James Newman - Embers

James uit Engeland zingt in een zomers lied over zijn barbecue waar de kooltjes al lekker liggen de gloeien en al likkebaardend uitkijkt naar de kipspiezen en hamlappen die nu nog in de marinade zwemmen. Althans, dat denken we. Hoewel hij namens het VK optreedt, is zijn Engels slechter te verstaan dan dat van minstens de helft van de Oost Europese delegaties. Om zijn vrolijke boodschap kracht bij te zetten heeft hij een aantal vrienden uitgenodigd die af en toe met een trombone in de lucht zwaaien. Er is geen vuiltje aan de lucht, hooguit dat niemand hier op gaat stemmen. En dat is zonde, want James verdient meer punten dan dat ie gaat krijgen. Het is nu eenmaal allemaal net te veilig en binnen de lijntjes, wat extra opvalt tussen twee acts in die alles uit de kast trekken.

Voorspelling: Plaats 22-26

10 Griekenland

Stefania - Last Dance

Utrechtse Stefania vliegt door een stad heen en danst met onzichtbare mannen in witte pakken, die aan het einde toch echte mensen blijken te zijn. Wat een climax! Zelden is het green screen zo goed gebruikt als bij deze act. Een beetje kolderiek is het wel, maar op de nietsvermoedende kijker maakt dit zeker indruk, mocht de paarse turnoutfit dat niet in een eerder stadium al gedaan hebben. Griekenland zal hier niet mee winnen, maar een hekel kan je er ook niet aan hebben.

Voorspelling: Plaats 11-17

11 Zwitserland

Gjon's Tears - Tour l'Univers

Van alle landen die tot nu toe zijn geweest, oogstte Zwitserland misschien wel de meeste bewondering. In deze buitengewoon intense ballad bezingt Gjon een verdriet dat zo groot is als de oceaan druppels telt en speelt stoelendans op een modern hunebed om zijn punt extra kracht bij te zetten. Wie met kritische blik kijkt zou kunnen oordelen dat het ergens een beetje lijkt op de winnende performance van onze eigen Duncan Lawrence in 2019, het is dan ook door dezelfde persoon geschreven. Het vreemde is dat Zwitserland struikelt op hetzelfde punt als andere favoriet Malta: de kleding is enigszins bijzonder. Alsof Gjon uit de Humanabak het eerste shirtje en broek heeft getrokken dat een glittertje had. Leuk, maar twee maten te groot.

Voorspelling: Top 4

12 IJsland

Daði & Gagnamagnið – 10 Years

Arme Dadi. Voor 2020 leek hij met zijn nerd-band de favoriet om het Songfestival te gaan winnen en nu ze op nieuw hoge ogen gooien worden ze getroffen door corona en zijn ze afhankelijk van hun eerdere repetitie-opname. De televisiekijker zal echter nauwelijks verschil merken, want er wordt aan alle kanten vermaak geboden. In hun groene truien met pixel-afbeeldingen van hun eigen hoofden gaan ze volledig voor het retro-gevoel. Alle danspasjes zijn van een heerlijk bewust-sneu niveau en de keyboards maken geen muziek. Het festival serieus nemen, maar jezelf niet. IJsland verdient een hoge klassering.

Voorspelling: Plaats 3-8

13 Spanje

Blas Canto - Voy A Quaderme

Dromerige mooiboy met weerwolf-appeal zingt onder de volle maan verdrietig lied over zijn oma die overleed aan corona. Heel zielig allemaal.


Voorspelling: Plaats 22-26

14 Moldavië

Natalia Gordienko - Sugar

Yes! Suikerspinbarbie heeft de finale gehaald en dat is geweldig nieuws voor alle liefhebbers van het Foute Uur. Ook Moldavië brengt precies wat het Songfestival hoort te zijn: half naakte vrouw, half naakte mannen, foute danspasjes, gebrekkig Engels, vuile beat en dreigende toeters. En dat alles op een ronddraaiend podium! Buitengewoon vermakelijk, vooral als je de zangkwaliteiten even buiten beschouwing laat. Sugar is zo’n act waarvan de weet dat Gerard Joling en die dikke nijdige zangeres bij Op1 het eruit gaan pikken om te bashen dat het hoger eindigt dan Nederland. En dat gaat het zeker doen, want het Songfestival draait om vermaak. Dus: klep dicht Joling, hup Natalia!

Voorspelling: Plaats 13-20

15 Duitsland

Jendrik - I Don't Feel Hate

Maak u klaar voor drie minuten totale chaos. Zeer waarschijnlijk is dit de eerste keer in de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival dat er op het podium iemand staat in een enorm hand-pak. Twee opgestoken vingers maken het victorie-symbool, maar wanneer er gedanst gaat worden zakt - zeker niet toevallig - één van de vingers wat in. Wordt er ukele gespeeld, gevochten, raar in de camera gekeken zonder dat iemand snapt wat de bedoeling is. Gelukkig zal Jendrik het Europa vergeven dat de muziekjuries niet op hem gaan stemmen, thuis zitten genoeg mensen die op deze clowsshow zaten te wachten die dat wel gaan doen.

Voorspelling: Plaats 17-23

16 Finland

Blind Channel - Dark Side

De onbezorgde vrolijkheid is van korte duur, want boze gefrustreerde Finnen nemen het podium nu over. Ze verspillen geen tijd aan gezapige intro’tjes, vanaf seconde één is het rammen op de gitaren en gaan. Met een boosheid die Limp Bizkit vroeger ook op de mat kon leggen, gaat Blind Channel lekker recalcitrant aan de slag. Ook zij mogen geen middelvingers opsteken op het podium, maar zingen melancholisch over het diepe verlangen dat wel te doen. Het leven is immers zwaar. Al met al een stevige bak lawaai, en het perfecte middel om gehate buren even stevig tegen je in het harnas te jagen. Toch is het technisch allemaal zo gek nog niet, en wie heel goed luistert zou het bijna melodieus noemen.

Voorspelling: Plaats 5-11

17 Bulgarije

Victoria - Growing Up Is Getting Old

Van opstandige pubers door naar de kleutertijd en in de pyjama nog even mogen spelen in de zandbak. Het komt een beetje sloom op gang met Victoria, maar al snel neemt ze de kijker mee in een breekbaar en intens verhaal over haar jeugd. Het is mooi en subtiel, maar mist ook een beetje spanning. Is de absolute tegenhanger van alle hupserige en hijgerige popzangeressen deze avond en moet de strijd aan gaan met Zwitserland en Frankrijk voor de punten van vakjuries. Leuk detail: onder de rots waar Victoria op zit, zitten twee mannen die op de juiste momenten de rost moeten laten draaien.

Voorspelling: Plaats 8-15

18 Litouwen

The Roop - Discotheque

Het is tijd voor de finale van de finale. Vanaf nu komen er alleen nog maar geweldige bijdragen die stuk voor stuk in hun genre voor vermaak gaan zorgen. Behalve Nederland uiteraard. Litouwen mocht dinsdag openen met hun hyperactieve dansshow. Gele pakken, roze lampen en blije koppen, hier gaat iedereen gegarandeerd van glimlachen. Voor de echte beleving raden we aan om ruim zittende kleding aan te trekken, alle breekbare spullen even aan de kant te zetten en mee te dansen met de kale instructeur. Dagelijks drie minuten herhalen, fit in twee weken!

Voorspelling: Plaats 7-12

19 Oekraïne

Go_A - Shum

Stel, je hebt een deja-vu en je bent alweer ontvoerd en daarbij buiten westen geraakt. Je komt bij en voelt dat je vastgebonden bent aan een dode witte boom in een doods bos. Een fel wit licht flikkert wederom door de bomen. Om je heen hoor je dystopische muziek in een driegend, steeds sneller ritme en zie je tamboerijn- en fluitspelers in totale extase tekeer gaan. Dan komt de hogepriesteres, haar groene gewaad gemaakt van papegaaien die zij gedood heeft door hun keel door te bijten. In een onverstaanbare taal krijst zij in rap tempo een aantal spreuken en gebeden uit, waardoor het leven al haar kleur verliest. Je weet een ding zeker: je zult dit keer echt binnen enkele minuten sterven of je kijkt voor de tweede keer naar de Oekraïense inzending van dit jaar. Het is nog steeds dat tweede en stiekem vond je het geweldig.


Voorspelling: Plaats 5-11

20 Frankrijk

Barbara Pravi - Voilà

Frankrijk brengt dat liedje waarvan zelfs tante Anneke, de zus van je moeder die eigenlijk niet zo vaak voor sociale activiteiten wordt uitgenodigd - maar vanavond wel - zou kunnen zeggen: “ik vond het allemaal niks vanavond, maar dat meiske van Frankrijk deed het nog wel aardig. Maar zou ze het niet koud krijgen in dat hemdje?”. Voilà is een tijdloos lied en uiteraard gezongen in het Frans, dat somber begint, maar naarmate de Oekraïense demonen steeds worden weggeduwd, keert het licht terug in de wereld en uiteindelijk dansen we weer vrolijk in de bloemenweide. Het goede heeft overwonnen!

Voorspelling: Top 3

21 Azerbeidzjan

Efendi - Mata Hari

Nu de balans op aarde weer hersteld is, kunnen we weer nadenken over luchtiger zaken. Het gaat dan over vragen als ‘wat zou dit jaar de spannende nachtmode worden?’ of ‘wat zijn leuke dingen om te doen tijdens een slaapfeestje met vriendinnen?’. Gelukkig heeft Efendi antwoord op dit soort zaken en in deze grote Hunkemöllershow wil zij haar kennis wel met ons delen. Schappelijke meid. Azerbeidzjan pakt zoals altijd enorm uit om er een flinke show van te maken. Een happy ending lijkt echter te hoog gegrepen.

Voorspelling: Plaats 14-20

22 Noorwegen

TIX - Fallen Angel

Volwassen man in engelenpak zoekt acceptatie voor zijn handicap. Deze uit de kluiten gewassen engel met haarband is geketend is aan 4 duivelse figuren. En deze theatrale scène speelt zich af in een wolkenlandschap waar af en toe vuur de lucht in schiet. TIX heet in het echt Andreas Haukeland, en koos zijn artiestennaam als een verwijzing naar de tics die hij heeft als gevolg van het Gilles de la Tourette syndroom waar hij aan leidt. En dat is wel prettige achtergrondinformatie, anders denk je misschien dat dit een vreemde act is. De zonnebril blijft op, want TIX heeft ook nog eens een lichtallergie.

Voorspelling: Plaats 13-18

23 Nederland

Jeangu Macrooy - Birth Of A New Age

Wat kunnen we zeggen over onze eigen bijdrage dit jaar? Het is de eerste keer dat er Surinaams wordt gezongen. En we doen iets met onze koloniale roots en daarom zit er een beetje enge danser in met grote piercings. Ondanks het Caraïbische randje swingt Jeangu toch niet echt en dat is een gemiste kans. En laten we eerlijk zijn, je mag realistisch gezien niet verwachten dat er iemand uit Georgië, Malta of Estland een intense connectie met dit lied voelt. Eerzame poging, kansloze missie.


Voorspelling: Plaats 25 of 26

24 Italië

Maneskin - Zitti E Buoni

Maneskin is een onvervalste rockband en gaat zoveel lawaai produceren dat je bijna vreest of de graatmagere Italianen zichzelf er niet mee van het podium blazen. Ook bij deze band zit wat opgekropte woede zou je zo zeggen, maar doen dat iets subtieler en toegankelijker dan de Finnen. Maar vergis je niet, muzikaal is dit een van de betere liedjes van dit jaar en heeft met 24 de ideale startplek in deze finale. En ook nog na Nederland, waarna alles een enorme verademing is. Toch lijkt de winst die de bookmakers voorspellen wel erg hoog gegrepen. Het zou niet voor de eerste keer zijn dat een land dat pas in de finale voor het eerst te zien is daar toch een beetje tegenvalt.

Voorspelling: Plaats 3-8

25 Zweden

Tusse - Voices

De bijdrage van Zweden dit jaar is niet zo denderend als het meestal is. Sterker nog, als Voices de bijdrage van Albanië was geweest, zou het waarschijnlijk de finale niet gehaald hebben. Tusse barst van het enthousiasme, maar ziet er ook constant uit alsof zijn blaas op knappen staat, en soms schiet zijn stem nog wat verder omhoog wanneer hij kennelijk toch iets laat lopen. Al met al nogal hysterisch gekrijs en niet geschikt voor de kijker met epilepsie. Gelukkig zwijgen de stemmen na drie minuten weer en dan mag Tusse eindelijk naar het toilet. Hopelijk heeft ie zijn mooie zijden pak niet teveel bevuild.

Voorspelling: Plaats 13-20

26 San Marino

Senhit - Adrenalina

Hij is er echt, de grote Flo Rida rapt mee voor het nietige San Marino. Voordat we hem zien, kijken we eerst naar Senhit die verstopt zit achter een houten bord en daarna een soort mediterrane line dance gaat uitvoeren. Ze ziet er uit als een verwarde dame die net in haar kamerjas door een kippenhok is gerend, een kamerjas die overigens vrij wijd open fladdert. Dat heeft zeker ook te maken met het feit dat het moeilijk stil zitten is op Adrenalina. Het lied is te simpel en rommelig om voor een absolute sensatie te gaan zorgen, maar de hoogste klassering ooit lijkt voor het land binnen handbereik. Daarvoor moet San Marino top 18 scoren en dat zou moeten lukken.

Voorspelling: Plaats 10-17