1e Halve Finale 2021

Op dinsdag 18 mei vindt de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival van 2021 plaats. Deze halve finale is beduidend lastiger te voorspellen dan de tweede, die op donderdag gehouden gaat worden. Waar we daar een stuk of acht zekere qualifiers kunnen aanwijzen, is dat voor Semi 1 anders. Slechts vier landen zijn absolute zekerheidjes voor de finale (Litouwen, Zweden, Cyprus en Malta), terwijl er maar twee landen volstrekt kansloos lijken (Slovenië en Noord Macedonië). Dat betekent dat er tien landen strijden voor zes plekken en die lijken elkaar allemaal niet zo gek veel te ontlopen. Theatraal drama uit Noorwegen, Russische etnorap, een lingerieshow uit Azerbeidzjan en een gitzwarte Belgische inzending uit een horrorhuis. Het kan, en gaat, alle kanten op.

1 Litouwen

The Roop - Discotheque

Het Songfestival is gestart en dat zullen we weten ook. 3 minuten lekker gek doen en dansen alsof niemand je kan zien. In felgele pakken knalt The Roop alle energie de huiskamers in. Nederland in Beweging! on steroids en dat is verschrikkelijk vermakelijk. Met zo’n lied mogen openen is een garantie voor het halen van de finale en ook daar zal het waarschijnlijk top 10 halen.

Voorspelling: Haalt de finale

2 Slovenië

Anna Soklic - Amen

De tweede plek in de volgorde is statistisch gezien de slechtste. Dat gaat vanavond niet anders zijn. Na de superenthousiaste act van Litouwen, komt Slovenië een uiterst serieuze ballad zingen. Wie dacht dat het een feestelijke avond zou worden komt bedrogen uit. In maagdelijk wit gewaad en voorzien van alle gebruikelijke gebaartjes zingt Ana over ‘amen’ en ‘halleluja’ en is alles behalve blij. Gaat van vakjuries nog wat puntjes krijgen vanwege toonvaste zang en goede staging, maar de televoters vervelen zich dood.

Voorspelling: Haalt de finale niet

3 Rusland

Manizja - Russian Woman

Als een soort matroesjkapop komt deze zangeres na een kleine komedieshow uit een rollend pak stappen en ontpopt zich vervolgens als de Russische Missy Elliott. Hoewel tamelijk irritant voor de neutrale kijker is dit voor Russische begrippen een uiterst progressieve inzending. Vakjuries gaan dit verschrikkelijk vinden, rap is een van de slechtst gewaardeerde muziekstijlen op het Songfestival. Ook het zingen in eigen taal gaat punten kosten. Rusland kwalificeert zich echter bijna altijd en zeer waarschijnlijk zullen er ook vanavond genoeg televoters zijn die dit wat punten gaan geven.


Voorspelling: Haalt de finale

4 Zweden

Tusse - Voices

Zweden is een zeer consistente deelnemer aan het Songfestival en kwalificeert zich praktisch altijd voor de finale. Brengt ook overigens elk jaar nagenoeg hetzelfde lied. Veel fans raken er wel een beetje verveeld door, maar voor de reguliere kijker is Zweden vaak een acceptabel popliedje te midden van een bizarre kermis. Wat dat betreft heeft Tusse perfect geloot. In een soort moderne Hugh Heffner outfit en met strakke dansact en visuals brengt hij met Voices een lied dat niet bijzonder is, maar ruim goed genoeg om de finale te halen.

Voorspelling: Haalt de finale

5 Australië

Montaigne - Technicolour

Australië is het enige land dat niet naar Rotterdam is afgereisd om fysiek deel te nemen. Wat we gaan zien is een eerder opgenomen video. En misschien is dat ook wel een voorteken van het vertrouwen dat de Australische delegatie heeft in haar kansen om de finale te halen. Technicolour is namelijk een nogal onsamenhangend en vooral hysterisch lied waarbij veel mensen thuis gaan afhaken. Montaigne kan vanaf haar eigen bank haar uitschakeling bekijken.

Voorspelling: Haalt de finale niet

6 Noord-Macedonië

Vasil - Here I Stand

De gedoodverfde nummer laatst van dit jaar. Overmatig gespeeld drama in een lied dat zelfs in een slechte musical geschrapt zou worden wegens gebrek aan spanning en creativiteit. Vasil haalt nog wel een geinig trucje uit met een spiegeltruitje waardoor we een soort ‘de messias is geland’ momentje krijgen. Dat is dan ook wel het hoogtepunt van een verder nietszeggende bijdrage.

Voorspelling: Haalt de finale niet

7 Ierland

Lesley Roy - Maps

Het liedje van Ierland is helemaal niet slecht. En het wordt ook best aardig gezongen. En er zit ook een hele originele act aan vast. En Lesley Roy is waarschijnlijk een ontzettend sympathieke vrouw. Maps is echter zo enorm middle of the road dat het ook bij niemand bovenaan de persoonlijke favorieten staat, en dat is wel een probleem als mensen voor je moeten stemmen. Al met al krijg je daardoor een beetje het gevoel dat je naar een pauze-act zit te kijken in plaats van naar een daadwerkelijke deelnemer aan deze halve finale. Zal erom hangen vanavond.

Voorspelling: Haalt de finale niet

8 Cyprus

Elena Tasgnirou - El Diablo

Boze Cypriotische christenen hebben heftig geprotesteerd tegen deze deelname waarin duivelsaanbidding vrij letterlijk wordt bezongen. Het mocht niet baten, Elena is in Rotterdam met haar in roodlederen duivelspakjes getooide danseressen. Een typische Songfestival-act waarvan je het idee hebt dat je het lied al jaren kent zodra je het hoort. Kan zo op de radio en niemand hoeft ooit te weten dat het een ESF-lied is, en dat is goed. Gaat zonder twijfel de finale halen, maar wat het daar gaat doen is lastig te voorspellen. El Diablo heeft hitpotentie, maar in feite stuurt het land voor de derde keer op rij een nagenoeg identiek lied.

Voorspelling: Haalt de finale

9 Noorwegen

TIX - Fallen Angel

De programmamakers van het Songfestival moeten er plezier in gehad hebben toen zij Noorwegen na Cyprus inplanden. Na de duivel komt nu een uit de kluiten gewassen engel met haarband en zonnebril het podium op, die dan wel weer getekend is aan 4 duivelse figuren om hem heen. Deze theatrale scène speelt zich af in een wolkenlandschap waar af en toe vuur de lucht in schiet. TIX heet in het echt Andreas Haukeland, en koos zijn artiestennaam als een verwijzing naar de tics die hij heeft als gevolg van het Gilles de la Tourette syndroom waar hij aan leidt. Dat verhaal zou hem nog wel eens wat extra puntjes kunnen opleveren die hem net naar de finale gaan brengen.

Voorspelling: Haalt de finale

10 Kroatië

Albina - Tick Tock

Neonlichten en glitterpakjes. Kroatië gaat lekker camp met een knipoog naar de jaren 80. Heeft alles wat volgens de Oost Europese filosofie een songfestivallied moet hebben: extravagante kleding, hoge uithalen, bombastische toeters en een tikje gedateerde beat. Albina neemt haar dansers het hele podium over en is soms wat buiten adem maar dat mag de pret niet drukken. Albina heeft lol dus wij hebben lol. Het is geen winnaar, maar goed genoeg om de punten uit Slovenië en Noord Macedonië bij te mogen schrijven en dan ben je al een heel eind. Verre van een zekere qualifier, wel een guilty pleasure.

Voorspelling: Haalt de finale

11 België

Hooverphonic - The Wrong Place

België heeft een hele sterke hit or miss reputatie wat betreft het Songfestival. Van de afgelopen 15 edities haalde het land slechts vijf keer de finale, maar daarvan dan wel vier keer de top 10. Hooverphonic, met zangeres Geike die we kennen van Zoutelande, past ook uitstekend in deze traditie en komt met iets dat allesbehalve een Songfestivallied is. In duistere setting horen we het verhaal over een obscure versierder die zich de woede van de zangeres op de hals haalt doordat hij haar Johnny Cash t-shirt aantrekt. Geen standaard Eurovisie-rijmelarij van het kaliber “I need you, you need me too” en dat is zeker fijn. Maar of het er de juiste avond voor is valt te bezien. Zeer mogelijk is Hooverphonic zelf een beetje in the Wrong Place.

Voorspelling: Haalt de finale niet

12 Israël

Eden Alene - Set Me Free

De hoogste noot van de avond gaat door deze mevrouw uit Israël gezongen worden. Dat is in ieder geval de bedoeling. Na de Belgische duisternis volgt ultieme vrolijkheid, met wat minder hoogdravende teksten, dat dan weer wel. Daar gaat het ook allemaal niet om. Eden gaat met een zeer ingewikkeld kapsel dansen en springen en een groep lenige mannen dartelt achter haar aan. Hier en daar wat etnische invloeden en het feest is compleet. Het lied mist iets wat het uniek maakt, maar heeft mazzel met een loting tussen twee deprimerende acts in. Israël hangt op het randje van wel of niet doorgaan. Als de noot gehaald wordt, zal het balletje de goede kant op vallen.

Voorspelling: Haalt de finale

13 Roemenië

ROXEN - Amnesia

Niemand weet of er eerst Billie Eilish was en daarna ROXEN, of toch andersom. Of misschien is het wel een en dezelfde persoon. Hoe het ook zij, de Roemeense inzending probeert de worsteling te verwoorden van een tiener die constant in gevecht is met haar demonen. Het had geweldig kunnen zijn, maar wordt net niet overtuigend gebracht, waardoor je toch ook het idee krijgt dat je naar een opstandige puber zit te kijken die met de deur smijt omdat ze van haar ouders niet uit mag en haar vriendinnen wel. En dat is niet eerlijk! De ingewikkelde choreografie helpt niet, tijdens de eerste repetities was ROXEN na twee minuten volledig buiten adem.

Voorspelling: Haalt de finale niet

14 Azerbeidzjan

Efendi - Mata Hari

Azerbeidzjan is een van de best presterende landen van het Songfestival en haalde slechts één keer de finale niet in twaalf deelnames. Het land pakt doorgaans flink uit om een goede show neer te zetten en vaak is alleen dat al genoeg voor een flinke lading punten van televoters uit heel Europa en voornamelijk uit Rusland. Maar dit jaar is die finale allerminst gegarandeerd. Mata Hari is een apart lied met een etnische fluit, maar verder kant noch wal raakt en visueel doet dit optreden het meest denken aan een reclame van Hunkemöller. Misschien zit ze daarom ook wel zo laat in het programma?

Voorspelling: Haalt de finale omdat Roemenië tegenvalt

15 Oekraïne

Go_A - Shum

Stel, je bent ontvoerd en bent daarbij buiten westen geraakt. Op een gegeven moment kom je bij en voelt dat je vastgebonden bent en je in een bos bevind. Een fel wit licht flikkert steeds door de bomen. Om je heen hoor je dystopische muziek in een driegend, steeds sneller ritme en zie je tamboerijn- en fluitspelers in totale extase tekeer gaan. Dan komt de hogepriesteres die in een onverstaanbare taal in rap tempo een aantal spreuken en gebeden uitkrijst. Je weet een ding zeker: je zult binnen enkele minuten sterven of je kijkt naar de Oekraïense inzending van dit jaar. Beiden valt niet mee, maar gelukkig is het dat laatste. En dat mag je twee keer gaan doen, want dit haalt de finale.

Voorspelling: Haalt de finale

16 Malta

Destiny - Je Me Casse

De avond wordt afgesloten met een van de grote favorieten voor de winst van dit jaar. Als lied is Je Me Casse waarschijnlijk een van de beste producties van het festival en heeft alles om een radiokraker te worden. Krachtige stem, uptempo beat, een lekker toetertje en het gaat ook nog over sterke vrouwen. Kortom, wat kan er nog mis gaan voor Malta? Het antwoord: degene verantwoordelijk voor de kostuums heeft hele aftandse smaak. Destiny is niet de slankste, en deel van de kracht van de act is ook om te benadrukken dat haar dat niet kan schelen. Maar deze pakjes zijn voor haar en daar danseressen wel erg veel van het goede. Fans van zuurstokken en flamingo’s zullen tevreden zijn, de rest denkt “ach, het is het Songfestival, het blijft toch altijd maar poppenkast’.

Voorspelling: Haalt de finale