1e Halve Finale 2022

Op dinsdag 10 mei vindt de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival van 2022 plaats. Na een jaar wachten mogen we eindelijk weer los. En los gaan we! Veel van de wat excentriekere acts van dit jaar vinden we vanavond in de line-up terug. Het wordt aan show vol heftige, extraverte outifts en chaotische choreografieën. En ook een paar hele saaie liedjes, vooruit, we moeten ook af en toe op adem komen en een biertje halen.

Natuurlijk gaan we vanavond ook kijken of S10 namens Nederlands de finale gaat halen, maar dat zou eigenlijk geen probleem moeten worden. Ook Oekraïne, Griekenland, Noorwegen en Albanië kunnen vanavond vooral als generale repetitie voor de finale zien. Aan de andere kant zullen Bulgarije, Slovenië, Kroatië en Denemarken extra moeten genieten van hun optreden vanavond, de kans dat zij zaterdag opnieuw het podium mogen betreden lijkt nihil.

1 Albanië

Ronela Hajati - Sekret

Nee, het is niet de algemene openingsact, we zijn al begonnen! Albanië stuurt ons doorgaans bombastisch drama en wijkt daar dit jaar niet van af. Met luide trommels en etnische fluiten brengt Ronela, getooid in glitterbikini en zeemeerminnenhaar, ons in hogere sferen. Ze wordt vergezeld door vier gespierde mannen die hun shirts vergeten zijn in de kleedkamer. Allemaal hebben ze de onverklaarbare neiging om zichzelf constant in het kruis te grijpen. Ondanks dat wordt ons nogal wat boosheid voor de voeten geworpen. Typische Balkanbeuker dus en helemaal niet slecht gezongen. De opzwepende hey-hey-hey-hey's gaan genoeg mensen overtuigen om Albanië naar de finale te stemmen.

Voorspelling: Haalt de finale

2 Letland

Citi Zeni - Eat Your Salad

Een heerlijk funky lied, ontzettend zonde dat ze er doorheen zingen met verschrikkelijk kinderachtige teksten. Eat Your Salad lijkt te gaan over een ecovriendelijke levensstijl, maar wie beter luistert merkt al in de eerste zin dat schijn bedriegt. "Instead of meat, I eat veggies and p*ssy" is al vrij sneu, en er volgen nog veel referenties naar geslachtdelen en seksuele handelingen. Afgetopt met overmatig aandachtsgeile bandleden, zou het voor iedereen beter zijn als Letland sneuvelt.

Voorspelling: Haalt de finale misschien

3 Litouwen

Monika Liu - Sentimentai

Bij de buren in Litouwen is het een stuk beter toeven. Monika neemt ons mee naar een soort duistere nachtclub waar aan het einde van de avond je met de laatste paar gasten, met een half vol glas nog één lied te luisteren krijgt. Haar sexy glitterjurk en excentriek kapsel, in combinatie met de slome bas en af en toe verdwaalde xylofoon, maken dat je drie minuten lang ademloos zit te kijken. De intimiteit doet je bijna vergeten dat het lied zelf nogal minimalistisch is. Toch werkt het geheel betoverend, we zijn helemaal zen.


Voorspelling: Haalt de finale misschien

4 Zwitserland

Marius Bear - Boys Do Cry

Dit is weer iets te zen. Marius zingt in Louis Armstrong stijl een prachtig lied over de kwetsbaarheid van mannen die ook emoties voelen. Het enige nadeel: er gebeurt werkelijk helemaal niets. Er zijn kabbelende beekjes in afgelegen bossen diep in Schotland die meer reuring veroorzaken dan je in deze drie minuten gaat meemaken. En dat is zonde, want Boys Do Cry is een schitterend lied. Vooral geschikt onder een ietwat op sentiment inspelende kerstcommercial van een middelgrote supermarktketen.

Voorspelling: Haalt de finale niet

5 Slovenië

LPS - Disko

De Schotse beek kabbelt nog even verder. En ook in het geval van Slovenië is dat jammer, want de vibe van Disko is zalig. De Sloveense taal leent zich ook perfect voor dit ouderwets klinkende lied en er is ook nog eens ruimte voor een jazzy jamsessie in het midden van de act. En toch komt het allemaal maar niet van de grond. Wellicht dat het komt omdat je je steeds afvraagt hoe jong de bandleden eigenlijk zijn? Sowieso oogt het allemaal een beetje stuntelig en onwennig en de frontman lijkt zich soms ook af te vragen wat ie daar op dat grote podium voor die gigantische discobal doet. Gewoon nog even oefenen in het keldertje achter school, daar voelt LPS zich net wat meer op het gemak. Zonde van een fijn lied.

Voorspelling: Haalt de finale niet

6 Oekraïne

Kalush Orchestra - Stefania

De Russische invasie heeft ervoor gezorgd dat al sinds februari Oekraïne huizenhoog favoriet is voor de winst van dit Songfestival. Dat de enige reden noemen voor die status, doet deze ode aan moeders tekort. Oekraïne brengt vaak gedurfde acts en Kalush Orchestra zet die traditie moeiteloos voort. Etnorap in malle gewaden, een roze zonnehoed en de simpelst te bespelen fluit ter wereld. Of de band Turijn zou halen was lange tijd dubieus, want ze hielpen de gehele maand maart mee hun land te verdedigen. Stefania groeide daar uit tot strijdlied onder de troepen en die lading zal het vanavond tot winnaar van deze halve finale maken.

Voorspelling: Haalt de finale

7 Bulgarije

Intelligent Music Project - Intention

Gedateerde, ongeïnspireerde, bloedsaaie rocksong door gedateerde, ongeïnspireerde en bloedsaaie rockers. Technisch wel in orde, maar volsterkt kansloos.

Voorspelling: Haalt de finale niet

8 Nederland

S10 - De Diepte

Voor het eerst sinds 2010 sturen we weer een lied in het Nederlands. Waar Sieneke roemloos ten onder ging, is nu alles anders. De Diepte weet wereldwijd mensen te raken, zonder dat ze maar een woord begrijpen van wat S10 zingt. Maar dat het allemaal weinig vrolijk is, dat voelt iedereen. Zowel bij vakjuries als mensen thuis gaat dit veel punten scoren. Wel heel veel potentieel geweldige stukken tekst zijn nu ingevuld met ambulance-achtige oeh's, aah's en tadadadada's. Een lekker haakje om mee te neuriën voor de Europeanen, maar muzikaal gezien volgens sommigen een licht zwaktebod.

Voorspelling: Haalt de finale

9 Moldavië

Zdob si Zdub - Trenuletul

Van diepe depressie naar ongebreidelde vrolijkheid. Zdob si Zsub doet al voor de derde keer meer aan het Songfestival en viel eerder op met vrij bizarre kermisacts. Nooit was dat echt een succes, dus ze houden vooral vast aan die formule. Trenuletul is een ouderwets volksliedje over reizen per trein tussen Chisinau en Boekarest. En dat gaat uiteraard vergezeld van hele groepen accordeon-, viool- en fluitspelers. En wie kritisch was op S10 haar gebrek aan tekst in sommige delen van haar lied, zal zich ook door Moldavië niet verzadigd zien worden. "Hey ho, let's go, folklore and rock 'n roll" zijn geen Reviaanse teksten, maar zorgt wel voor polonaise in de woonkamer.

Voorspelling: Haalt de finale

10 Portugal

MARO - Saudade, Saudade

De treinreis is voorbij en kennelijk geëindigd in een smartshop in Lissabon. De meiden van de lokale yoga- en groene thee club hebben de wierook aangestoken en mompelen een beetje mee met de Shambala deuntjes die ze van hun leider moeten luisteren. Al met al een onwennige vertoning. Toch zijn er grote groepen fans die in deze act een mystieke belevenis ervaren, welke alleen begrepen kan worden door hen die waardig zijn in de ogen van grote leider. De Schotse beek kabbelt voort, hopelijk is ie diep genoeg om jezelf in te verdrinken.

Voorspelling: Haalt de finale misschien

11 Kroatië

Mia Dimsic - Guilty Pleasure

Meisje met gitaar zingt over een stiekeme liefde waarvan ze droomt om mee te wereld in te trekken, maar zich realiseert dat ze haar man nooit durft te verlaten. Lastig, lastig, lastig allemaal. De minnaar blijkt op het podium aanwezig als danser en speelt af en toe verstoppertje. Zijn acrobatische kunsten overstijgen de muzikale kwaliteit van Mia. Het ziet er leuk uit, maar ook hier een hoog kabbel-risico. Aan de andere kant verkleint dat wel de kans dat Mia's geliefde achter haar affaire komt, want het aantal televoters dat zich aan het einde van de avond Kroatië nog herinnert zal gering zijn.

Voorspelling: Haalt de finale niet

12 Denemarken

REDDI - The Show

Exact 76 seconden. Zolang duurt het tot je je realiseert dat Denemarken geen enkele intentie heeft om de finale dit jaar te halen. Dat is namelijk het moment dat de dame haar gezapige pianoliedje inruilt voor een suffe rockbalad in gedateerde Bangles-ripoff stijl. Tenenkrommend op alle fronten en een geweldig moment voor een plaspauze. Of om de reclamefolders te categoriseren. Alles beter dan deze herrie.

Voorspelling: Haalt de finale niet

13 Oostenrijk

LUM!X ft. Pia Maria - Halo

Hier waren we even aan toe na alles wat we deze avond al hebben moeten doorstaan. Vroeger werden we er op het Songfestival mee dood gegooid, maar vanavond is dit slechts een van de twee uptempo dancenummers in de line-up. Met een gothic dance-act gaan we zingen en springen en de DJ doet wat stoere DJ moves. Tekst is van secundair belang, maar dat mag de pret niet drukken. Helaas doet zangkwaliteit er wel een beetje toe en dat kan voor Oostenrijk mager uitpakken, want Pia zit er nogal eens naast. Of eigenlijk constant. Maar het is eindelijk feest en laten we dat vooral vieren. Zul je zien dat het maar van korte duur is.

Voorspelling: Haalt de finale niet

14 IJsland

Systur - Með Hækkandi Sól

Wat een voorspellende gave, het feest is alweer voorbij. IJsland brengt een ronduit slaapverwekennede country ballad, gebracht door drie zussen die ooit tweede werden bij een nationale McLeod's Daughters imitatiewedstrijd. Ze worden ook nog eens vergezeld door de meest luie drummer van het hele festijn. Of misschien is hij gewoon niet zo getalenteerd, want dit kunnen jij en ik ook nog wel bij elkaar trommelen. Sterker nog, zet vier random mensen bij elkaar en er komt een vermakelijker act uit dan dit. Aan de andere kant, het zijn duistere tijden en wellicht is de linksdraaiende-kwark-oprechtheid van deze zusjes ook wel weer ontwapenend. Saai en onschadelijk, een beetje zoals toilet luchtverfrissers van de Lidl.

Voorspelling: Haalt de finale misschien

15 Griekenland

Amanda Tenfjord - Die Together

Mocht je de band Imogen Heap kennen, dan zul je je even afvragen of je hen hier hoort. De stem van Amanda lijkt enigszins vervormd te worden, voor een bijzonder emotioneel effect. Temidden van een stoelen-kerkhof wordt gespeculeerd dat samen sterven beter is dan de ander te verliezen. Een lekker luchtig liedje dus. Dat de Grieken de uitvinders van het drama-genre zijn weten ze nog altijd maar moeilijk te verbergen. Dat hoeft ook helemaal niet, want dit is prachtig uitgevoerd en wint zeer waarschijnlijk dejury-vote van deze halve finale. Amanda gaat zonder enige twijfel naar de finale.

Voorspelling: Haalt de finale

16 Noorwegen

Subwoolfer - Give That Wolf A Banana

Eindelijk is de kist met carnavalskleding echt geopend. Dit Noorse duo, waarvan niemand weet wie ze zijn, zet de Tik-Tok dance act van 2022 op het podium. Al maanden houden ze op social media hun act vol waarin ze zich voordoen als de twee wolf-achtige aliens Keith en Jim. Strak in pak, zonnebrillen en vergezeld door een DJ in gouden astronautenpak, alles aan deze act is waanzinnig. Vreemd genoeg gaat dit lied over het coronavaccin versus viruswappies, alhoewel je daar wel enige fantasie voor moet hebben tussen alle 'we-eten-oma-op'-grappen. Mijn persoonlijke favoriet, maar voor veel kijkers wellicht net iets te flauw. Maak ruimte in de kamer, volume op de hoogste stand en zing en dans mee. Dit is waarom je Songfestival kijkt. Yum yum yum yum!

Voorspelling: Haalt de finale

17 Armenië

Rosa Linn - Snap

De eerste gedachte bij het horen van dit lied is dat je het kent van de IKEA commercials. Dat is niet waar, maar het heeft wel precies dezelfde easy listening kampvuur energie. En geheel in stijl doen we nog aan een stukje re-decorating in de kamer. Een perfect lied om aan het einde van de avond nog even met z'n allen met de vlaggen te zwaaien en mee te klappen. Normaal gesproken een compleet anoniem lied, maar maakt vanwege gunstige loting en de opvallende staging toch een aardige kans om zich te kwalificeren.

Voorspelling: Haalt de finale